46 χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η «μαύρη» επέτειος της τουρκικής εισβολής συνδέεται με τη Σιθωνία με δύο ονόματα, τα οποία πέρασαν στην ιστορία: Του Παύλου Παυλούδη από τον Άγιο Νικόλαο και του Θεοφάνη Λουκάκη από την Σάρτη.

Ο Παύλος Παυλούδης ήταν έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού, ο οποίος το 1974 έφερε το βαθμό του λοχία, υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ και ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι και έπειτα από την ταυτοποίησή τους μέσω ειδικής εξέτασης, παραδόθηκαν από τις αρχές της Κύπρου στους οικείους του και ακολούθησε η άφιξή τους στη γενέτειρά του, όπου τον Δεκέμβριο του 2019 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια έγινε η ταφή στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Αγίου Νικολάου.
Ο  Έφεδρος Ανθυπασπιστής Θεοφάνης Λουκάκης μαζί με τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Νικόλαο Τσιγκαρόπουλο έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά του επιτιθέμενου Τούρκου εισβολέα στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και εντοπίστηκαν μαζί με τα οστά άλλων έξι Ελλήνων αγνοουμένων σε ομαδικούς τάφους.
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2019 σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή , η Σιθωνία υποδέχθηκε τον ήρωα Πολέμου με την Τουρκία του 1974.Αγνοούμενος από το 1974, με την ταυτότητά του να γίνεται γνωστή μετά από εξέταση DNA και τα οστά του να εντοπίζονται στο Κιόνελι της Κύπρου, ο Παυλούδης Παύλος επέστρεψε ήρωας στον τόπο του, στη Χαλκιδική, έπειτα από 45 χρόνια.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας τόνισε τη σημασία των ηρώων αυτών στις μέρες μας και συμπλήρωσε πως η Σιθωνία έχει και τον ήρωα από  την Σάρτη Θεοφάνη Λουκάκη που πριν από κάποια χρόνια επέστρεψε και αυτός στην πατρίδα του. 
Ο αδελφός του Νίκος Παυλούδης ευχαρίστησε τον Ελληνικό Στρατό για τις τιμές που έκαναν στο πρόσωπο του αδελφού του άλλα δε μπορεί να ξεχάσει ότι πέρασαν 45 χρόνια για την ανέρευση των οστών του.
Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Δαλδογιάννης νιώθει θλίψη και τιμή για τη σημερινή ήμερα και εξήρε τη φυσιογνωμία του ήρωα.