Ικανοποιητική κρίνεται η φετινή παραγωγή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής παρά τα μικρά προβλήματα λόγω χαλαζόπτωσης τον Μάιο σε Πολύγυρο,  Καλύβες και άλλες περιοχές. Αυτό τονίζει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στέλιος Χούτας, γεωπόνος και μεταποιητής. Σύμφωνα με τον ίδιο,  δεν σημειώθηκαν προβλήματα κατά την ανθοφορία,  σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που υπάρχουν ζητήματα με την καρπόδεση.
Ωστόσο,  μια νέα χαλαζόπτωση αρχές του Ιουλίου χτύπησε και έριξε τον καρπό από τα δέντρα σε πολλές περιοχές της Καλαμαριάς.  Η κινητοποίηση για τις εκτιμήσεις ζημιάς ήταν άμεσες όπως αναφέρει ο κ. Χούτας.
Οι γενικές εκτιμήσεις για την παραγωγή θέλουν μια αύξηση του 20 τοις εκατό περίπου. Με εξαίρεση τις περιοχές όπου η θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 επηρέασε και τις καλλιέργειες.
Αυτή τη στιγμή όπως τόνισε ο κ. Χούτας γίνεται μια τιτάνιο προσπάθεια σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, να υπολογιστεί έγκαιρα το ανθρώπινο δυναμικό που έρχεται στην Χαλκιδική για τις ανάγκες της συγκομιδής της ελιάς.  “Αν καταρρεύσει η ελαιοπαραγωγή όπως και ο τουρισμός στη Χαλκιδική τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα”, επισήμανε.

Άλλωστε,  λόγω δυσκολιών στις μεταφορές παρουσιάστηκαν προβλήματα και στις εξαγωγές κατά της περίοδο των περιοριστικών μέτρων.  Ο κ. Χούτας δήλωσε επιφυλακτικός όσον αφορά το επόμενο διάστημα λόγω παγκόσμιας ύφεσης.