Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει αναλυτικά:
Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και η οδύνη παραμένει αμείωτη. Σ’ αυτό το νησί «όπου το θαύμα υπάρχει ακόμα», όπως έγραφε ο Σεφέρης, «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί». Ποτέ δεν ξεχνώ τα λόγια της κύπριας ποιήτριας Νίκης Μαραγκού, από το βιβλίο της «Μια στρώση άμμου», για τα παιδικά της χρόνια στην Αμμόχωστο: «Από το 1974, που ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Αμμόχωστο, δε μάθαμε ποτέ τίποτα, ούτε για το σπίτι ούτε για τα βιβλία, το μόνο σίγουρο είναι ότι η περιοχή δεν έχει κατοικηθεί, σίγουρα θα ‘χει χορταριάσει η βεράντα και τα βιβλία, αν είναι ακόμα εκεί, θα ‘χουν καλυφθεί με μια στρώση άμμου».
Αυτό είναι το αίσθημα των κύπριων αδελφών μας, αυτό και το δικό μας. Μια στρώση άμμου κάλυψε την κατεχόμενη Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή. Όμως δεν έσβησε τη μνήμη μας. Η Ελλάδα θυμάται πάντα και τιμά τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, τους αγνοούμενους και τους ζώντες Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι το 1974 υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Κύπρου από τον τούρκο εισβολέα.
Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό.
Βρισκόμαστε φέτος αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, απόφαση που πληγώνει βαθιά τον Ελληνισμό, καθώς και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Εμείς, ωστόσο, στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας προτάσσουμε τη νομιμότητα και τον στενό συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου και ενισχύουμε τις περιφερειακές συνεργασίες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Εργαζόμαστε, με προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Λύση που θα απαλλάξει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, και ίσως αποτινάξει εκείνο το στρώμα άμμου που, όσο επίμονα κι αν κάλυψε τα πάντα, δεν κατάφερε να σβήσει αιώνες ιστορίας και δεκαετίες «μνήμης που πονεί».