Μια καλύτερη βάση για τι 2021  επιχειρεί να βάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με την κίνηση της επιδότησης ουσιαστικά του κόστους των εξετάσεων στην περίπτωση ενός αρνητικού τεστ κορωνοϊού για τους επισκέπτες της χώρας μας. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, της οποίας οι πρώτοι καρποί θα διαφανούν από τις κρατήσεις του Αυγούστου.

«Η μέση πληρότητα σήμερα στη Χαλκιδική είναι στο 25 τοις εκατό. Άρα οι 100 χιλιάδες κλίνες της Χαλκιδικής δίνουν το στίγμα ενός κακού timing. Για τη Χαλκιδική περιμένουμε καλά νέα όσον αφορά τη Ρωσία, τουλάχιστον από τα μέσα Αυγούστου, με το τεστ των 72 ωρών», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Στη Χαλκιδική βεβαίωση υγειονομικού πρωτοκόλλου έχουν λάβει τα 380 από τα 540 ξενοδοχεία του νομού, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ ήταν μια δύσκολη απόφαση το ποιοι ήταν διατεθειμένοι να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. «Το ότι δεν άνοιξαν πολλοί έγινε για οικονομικούς λόγους. Ίσως έπρεπε λιγότεροι να ανοίξουμε, έπρεπε όμως ως προορισμός να είμαστε ανοιχτά. Εκτιμώ ότι θα κλείσουμε πιο νωρίς από το προσδοκώμενο, προς αρχές Σεπτεμβρίου όπως φαίνεται», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Τάσιος μίλησε για καλά βήματα που έγιναν το θέμα των εργασιακών, με τα υπουργεία, την Ομοσπονδία και τους εργαζόμενους. «Ίσως έχουμε και άλλη δυνατότητα αναστολής σύμβασης, και ίσως και για τους νεοπροσλαμβανόμενους», ανέφερε. Στο θέμα της τουριστικής προβολής,  τόνισε ότι υπήρξαν ανατροπές λόγω κλεισίματος των συνόρων, κάτι που οδήγησε στο να πέσει το μπάτζετ για προβολή στα Βαλκάνια, λόγω εξελίξεων.

Όσον αφορά τη ρευστότητα ο κ. Τάσιος μίλησε για εκκρεμή ζητήματα με την εγγυοδοσία, ενώ η επιστρεπτέα προκαταβολή κινήθηκε πολύ καλά και στο τρίτο σκέλος της τον μήνα Αύγουστο, όπως είπε.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων σχολίασε τις κινήσεις της κυβέρνησης μιλώντας για αστοχίες στο θέμα χειρισμού των συνόρων. Διορθώσεις, όπως αναγνώρισε, έγιναν με τον συνεχή διάλογο. «Σε μια μη κανονική σεζόν, όλα μπορούν να συμβούν», είπε, εκτιμώντας ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά, με μέτρα εμπροστοβαρή  για τη ρευστότητα και την εργασία, και μέτρα φορολογική μέσω του ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ μίλησε για την καλή συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς της Χαλκιδικής και έστειλε το συγκρατημένο μήνυμα ότι το 2021, τουριστικά θα σχεδιαστεί ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, αλλά, είναι εξίσου αβέβαιο με το σήμερα, αν δεν υπάρξει εμβόλιο και φάρμακο.