Όσοι επισκέπτονται την Ανατολική Χαλκιδική για να περπατήσουν σε μια από τις 13 σηματοδοτημένες περιπατητικές διαδρομές της, συναντούν χώρους και τοποθεσίες που δύσκολα θα μπορούσαν να δουν με άλλο τρόπο.

Ένας από αυτούς τους ιστορικούς χώρους, είναι το κάστρο-φρούριο Νέπωσι, που οι ντόπιοι αποκαλούν Καστέλι. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή Νέπωσι, περιτριγυρισμένο από άλλες ψηλότερες κορφές που το κάνουν αθέατο.

Το κοντινότερο χωριό είναι το Παλαιοχώρι που συνδέεται ιστορικά με το κάστρο, καθώς ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, τότε δηλαδή που εγκαταλείφθηκε το Καστέλι.

Από το Παλαιοχώρι, ξεκινά και η περιπατητική διαδρομή μήκους οκτώμισι χιλιομέτρων που καταλήγει στο Καστέλι, ενώ από εκεί μπορείς μέσα από άλλο μονοπάτι να φτάσεις στην Αρναία.

Το Καστέλι, «πνιγμένο» σήμερα μέσα στην άγρια βλάστηση, χτίστηκε τον 5ο μχ αιώνα, ωστόσο σε θέση που ήταν κατοικημένη, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τουλάχιστον από το 1500 π.Χ.

Μέσα στο κάστρο – φρούριο, υπήρχε οικισμός και εκκλησία, ωστόσο όλα τώρα είναι σκεπασμένα από πυκνή βλάστηση. Αυτό που διακρίνεται είναι κυρίως το τείχος που το περιβάλει που όταν χτίστηκε είχε μήκος 800 – 1000 μέτρα.

Για να φθάσεις στο Καστέλι, θα πρέπει από τον χωμάτινο δασικό δρόμο να διαχύσεις ένα απόκρημνο μονοπάτι περίπου 500 μέτρων, ακούγοντας να νερά του Χαβρία να κυλούν στο βάθος της χαράδρας.

Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό τοπίο, που δίνει αξία στην περιπατητική διαδρομή. Στην περιοχή υπάρχει και παρατηρητήριο, προκειμένου ο επισκέπτης να δει την άγρια φύση της περιοχής και την απίστευτη ομορφιά της.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, ουρανός, γρασίδι, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, ουρανός, δέντρο, βουνό, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, ουρανός, γρασίδι, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia