ΓενικάΧαλκιδική

Αύγουστος: Ποδαρικό με καταιγίδες σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσει ο Ιούλιος έως και το τέλος του (δείτε εδώ για τρέχουσες θερμοκρασίες Θεσσαλονίκης). Μάλιστα, το κύμα ζέστης φαίνεται να κορυφώνεται την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο (31/7-1/8). Ο Αύγουστος ωστόσο φαίνεται να μας υποδέχεται με καταιγίδες στα ηπειρωτικά.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που θα πρέπει να περιμένουμε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (1-2/8). Οι χρονικές αναφορές, αλλά και η ένταση των φαινομένων είναι ενδεικτική και βασίζεται σε σημερινά δεδομένα, τα οποία ενδέχεται να μεταβληθούν.

Φαίνεται λοιπόν πως από το μεσημέρι/απόγευμα του Σαββάτου και μετά, διαταραχή από τα βόρεια με τη μορφή πιθανότατα ψυχρού μετώπου θα επηρεάσει τη χώρα μας σταδιακά από βορρά προς νότο. Στο επίκεντρο αρχικά το σύνολο της κεντρικής Μακεδονίας (ειδικά προς τα ξημερώματα της Κυριακής) με έμφαση στην κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Θράκη. Ενδεχομένως εδώ τα φαινόμενα να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι θα βρίσκονται στην ακτογραμμή των νομών Λάρισας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σερρών.

Μέσα στην Κυριακή δεν αποκλείεται να δούμε καταιγίδες και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της υπόλοιπης δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η πιθανότητα για καταιγίδα στο νομό Αττικής υπαρκτή (κυρίως στα ορεινότερα), ωστόσο περιορισμένη για περιοχές εντός του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, ο καιρός θα παρουσιάζει βελτίωση στην υπόλοιπη κεντροβόρεια χώρα με μικρή πιθανότητα μόνο για κάποιες μπόρες σε Μακεδονία και Θράκη (στα πιο ορεινά).

Η πιθανότητα για καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου είναι περιορισμένη έως μηδενική.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο βόρειους με το μελτέμι να ενισχύεται μέσα στο Αιγαίο φτάνοντας και τα 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξεως των 8-10°C από το Σάββατο το απόγευμα έως και την Κυριακή το μεσημέρι.

Πηγή: northmeteo.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close