Τα ημερομήνια ή μερομήνια «μέρα και μήνας», σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση είναι οι δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους,του μήνα Αυγούστου δηλαδή. Τα μερομήνια είναι επίσης μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο, που έχει άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις και φαινόμενα, κατ’ αρχήν το φεγγάρι, τ’ άστρα, τον ήλιο και δευτερευόντως με τον άνεμο, την υγρασία και τα σύννεφα. Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Ο μήνας Αύγουστος επιλέχθηκε μιας και θεωρείται η αρχή του χειμώνα γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού.

Η λαϊκή μετεωρολογία, που είναι θέμα πείρας,γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας,διαδόθηκε από γενιά σε γενιά και γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων της υπαίθρου, που ήταν έρμαιο των καιρικών συνθηκών, να μαντέψουν ή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους,μελετώντας και εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό.

Η διαδικασία είναι απλή: Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή: η πρώτη μέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου,η τρίτη για του Οκτωβρίου και πάει λέγοντας.

Βέβαια για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις μέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.

Σε αρκετές περιοχές υπήρχε η αντίληψη ότι οι μέρες αυτές ήταν αποφράδες και κατά συνέπεια απαγορευόταν οι εργασίες. Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε, αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα. Επίσης πρόσεχαν πολύ την κάθε εκδήλωση τους. Δεν τελούνταν γάμοι και δεν γινόταν προξενιά διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν. Οι γυναίκες μάλιστα δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.

Φυσικά η επίσημη μετεωρολογία δεν δέχεται αυτού του είδους τις προβλέψεις δεδομένο ότι θεωρεί πως μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.

Πληροφορίες από τη σελίδα madeinmycountry