Τα Βαλκάνια αλλά όχι λόγω τουριστών φαίνεται πως ευθύνονται για έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εμφανίζονται και στη Χαλκιδική τις τελευταίες μέρες.  Αλβανία και Βουλγαρία μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο και χτυπούν καμπανάκι στον ΕΟΔΥ.

Έτσι, απαγορεύεται από την Τετάρτη, στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων. Από την Κυριακή 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς, θα πρέπει να μένει σε 7ήμερη καραντίνα, που θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει όποιος εισέρχεται στη χώρα.

Στην Χαλκιδική τα τελευταία κρούσματα, 8 στον αριθμό, αφορούσαν,

– μια περίπτωση βάφτισης στη Ν. Προποντίδα με 4 κρούσματα

– 3 κρούσματα στη χερσόνησο Κασσάνδρας

– και μια περίπτωση κρούσματος σε επιχείρηση στον δήμο Πολυγύρου, που έχει επιληφθεί ο ΕΟΔΥ και μαζί με τον ιατρικό Σύλλογο έχουν προβεί στα απαραίτητα μέτρα για το σύνολο του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν τα τοπικά πανηγύρια κυρίως σε περιοχές της Ν. Καλλικράτειας καθώς ο συνωστισμός είναι μεγάλος.