Την αγαπάνε όλοι οι Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο γιατί είναι το πιο μικρό στα βόρεια της χώρας που κατοικείται και το μοναδικό νησί της Κεντρικής Μακεδονίας.  Η Αμμουλιανή που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες εκλεκτούς τουρίστες,  για να τους μαγέψει με τις παραλίες της και τη φιλοξενία των ντόπιων.  Γιατί όμως… Αμμουλιανή;

Το παλαιότερο όνομα του νησιού που παρουσιάζεται σε αρχαία έγγραφα είναι Αμμουλιανή ή Αιμυλιανή. Σύμφωνα με την παράδοση στο νησί υπήρχε κάποιος Ρωμαίος διοικητής – μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν βασιλιάς – ονόματι Αιμίλιος που εξουσίαζε το νησί και τη γύρω περιοχή και μάλιστα είχε χτίσει παλάτια στη βορειοανατολική Ακτή του νησιού, εκεί που σήμερα βρίσκεται το λιμάνι. Λέγεται ότι τα παλάτια ήταν ορατά από την απέναντι Ακτή του Πρόβλακα. Ο ίδιος προσέφερε το όνομά του στο νησί.

Τα σωζόμενα αρχεία δείχνουν ότι το όνομα Αμμουλιανή χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι γύρω στην περιοχή για το συγκεκριμένο νησί. Επίσης η ύπαρξη παλατιών στο νησί ήταν πραγματικό γεγονός και όχι επινόηση της φαντασίας. Τέλος το τμήμα της θάλασσας από τη διώρυγα του Ξέρξη μέχρι τα νησιά Δρένια ομο.αζόταν κόλπος της Αμμουλιανής.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Αιμίλιος είχε μία κόρη την Τριγώνα που ύφαινε σε χρυσό αργαλειό. Το όνομά της πήρε και το βουνό που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού ενώ ο χρυσός αργαλειός βρίσκεται κρυμμένος σε κάποιο σημείο του βουνού. Έρευνες που έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή από κατοίκους του νησιού απέβησαν άκαρπες.

Υπάρχει και η εκδοχή που λέει ότι η λέξη Αμμουλιανή είναι σύνθετη και παράγεται από τις λέξεις άμμος και λιανή που σημαίνει ψιλή, λεπτή. Το νησί δηλαδή που έχει ψιλή άμμο.

Από το βιβλίο του Κ. Χατζηιωάννου “Η ιστορία της Αμμουλιανής