Με μια υπέροχη προσπάθεια η εφορεία αρχαιοτήτων Χαλκιδικής  μας ταξίδεψε.Πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας η ιστορία του Πύργου αλλά και της Χαλκιδικής αφού ο Πύργος του Αγίου Παύλου σαν τοποτηρητής βρίσκεται εκεί για πάνω από 6 αιώνες.

Από το 1406-7 που χτίστηκε έως σήμερα κρατά κρυμμένα μυστικά όμως με την βοήθεια της τεχνολογία τα άφησε να ταξιδέψουν στον αυγουστιάτικο ουρανό.

Αν και είχε προηγηθεί μια μιαρή καταιγίδα αυτό δεν εμπόδισε τον κόσμο να βρεθεί στον λόφο της Ν.Φώκαιας.

Ο προϊστάμενος κ.Ιωάννης Κανονίδης μίλησε στη Χαλκιδική Πολιτική :”Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών στον Πύργο θελήσαμε να τονίσουμε την σημασία και την ιστορικότητα του στο μέλλον θα κατασκευάσουμε την εσωτερική σκάλα και έτσι θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκθέσεις στο εσωτερικό του”

Με τη σειρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά:”Ευχαρίστησε την υπηρεσία και προσωπικά τον προϊστάμενό της και μας αποκάλυψε ότι στα σχέδια τους πάντα με αγαστή συνεργασία είναι μια εκδήλωση το ίδιο εντυπωσιακή και σε ένα άλλο χωριό του δήμου”

Λίγα λόγια για τον Πύργο:Ο βυζαντινός αυτός Πύργος δεσπόζει επιβλητικός στο λόφο που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού της Νέας Φώκαιας.Είναι πέτρινος, με ύψος 28 μέτρα και είναι ο μοναδικός που σώζεται μέχρι τις επάλξεις του. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1407 σε θέση προϊστορικής εγκατάστασης, για την προστασία του μετοχίου της Μονής Αγ. Παύλου.Το 1821 πυρπολήθηκε και το 1976 ανακατασκευάστηκε η στέγη του. Γύρω από τον πύργο σώζονται ερειπωμένα τμήματα της ανατολικής και νότιας πτέρυγας του μετοχίου και ναΐσκος του 1868.Στον Πύργο, το 1821, είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς.   visitkassandra

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί σήμερα 9 & 15-16 Αυγούστου στις 21:00-00:00.