Στη Χαλκιδική κάθε χρόνο,  το χωριό της Μεγάλης Παναγίας βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη τοπική γιορτή στην οποία συμμετέχουν όλοι με λαμπρότητα.  Φέτος ωστόσο δεν θα είναι ίδια τα πράγματα λόγω κορωνοϊού,  αλλά παρόλα αυτά αξίζει να θυμόμαστε την παράδοση.

Το 1860 μετά από όραμα της Γερακίνας Στάμου χτίστηκε η σημερινήμερινή εκκλησία.

…Η γερόντισσα ονειρεύτηκε την Παναγία η οποία της έλεγε να σκάψει σε συγκεκριμένο σημείο για να βρει την εικόνα της.

Όταν το ανάφερε στους προύχοντες του χωριού κανείς δεν την πίστεψε. Όταν το όνειρο επαναλήφθηκε για τρίτη φορά και κανείς δεν την πίστευε έπεσε φοβερή αρρώστια στο χωριό και τα ζώα πέθαιναν.

Τότε όλοι πίστεψαν ότι ήταν θαύμα από την Παναγία και άρχισαν να σκάβουν στο σημείο που του υπέδειξε η γερόντισσα.

Έτσι βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς. Χάρη στην παρουσία της εικόνας το χωριό μετονομάστηκε από Ρεβενίκια σε Μεγάλη Παναγία.

Στο ναό, που αποπερατώθηκε το 1863 , υπήρχε η αρχαιοπρεπής, θαυματουργή, Ιερή εικόνα της Παναγίας η οποία φυλασσόταν στο ναό μέχρι το 1978 οπότε και εκλάπει .Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στο εσωτερικό του ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του . Στο κάτω μέρος του ναού υπάρχει Αγίασμα το οποίο πηγάζει μέσα από το ναό.

Το Προσκύνημα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς  ιδιαίτερα κατά την περίοδο του εορτασμού της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο .

 

Ν. Προποντίδα

Λαμπροί εορτασμοί πραγματοποιούνται και στην Πορταριά του Δήμου Ν. Προποντίδας. Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, που εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ομώνυμος ιερός ναός φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας, η οποία χρονολογείται στο 1840. Η εικόνα περιφέρεται σε λιτανεία, γύρω από το χωριό στις 14 Αυγούστου. Ωστόσο,   Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης.

 

Σιθωνία

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σάρτης Η Σάρτη (ή Νέα Αφησιά) εκτός από την ευλογημένη φύση,  έχει να παινεύεται και για τον Ιερό Ναό της. Ένα Ναό που φτιάχτηκε απο τους ξεριζωμένους πρόσφυγες κατοίκους της, τους Αφησιανούς, που έχτισαν την εκκλησία τους για να την κοσμήσουν με τα Ιερά κειμήλια που έφεραν απο την αλησμόνητη πατρίδα.

Την αφιέρωσαν στη Μητέρα των χριστιανών, και κυρίως εις ανάμνησιν της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που υπήρχε στην παλιά πατρίδα αλλά και για να δώσουν τιμές και ευχαριστίες, στη Μεγαλόχαρη  που τους φύλαξε απο την μανία των αλλόθρησκων. Η παρουσία της Παναγιάς είναι ζωντανή καθώς η Ιερά εικόνα της, της Παναγίας της Ελεούσας, δεν σταμάτησε να κάνει θαύματα ούτε μια στιγμή, από την ημέρα που κατέβηκε από τον θρόνο της για να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και να φτάσει στη Σάρτη.  Χιλιάδες πιστοί έχουν γονατίσει στο προσκυνητάρι της, για να Της κάνουν αίτημα αλλά και να Την ευχαριστήσουν. Κάθε χρόνο στην Ιερά πανήγυρη Της, στις 15 Αυγούστου (το Πάσχα του καλοκαιριού), από τα πέρατα του κόσμου έρχονται να την προσκυνήσουν και να λάβουν ευλογία από τον Αγιασμό που τελείτε μπροστά στην Θαυματουργή Εικόνα Της, αυτό επαναλαμβάνεται και στην Απόδοση Της Εορτής, κοινώς στα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.