Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, καθώς σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ φέρεται να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τα στοιχεία του marinetraffic αναφέρουν πως το σεισμογραφικό, λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου.

Το Σάββατο, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι επιστρέφει στη βάση του Ακσάζ η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το Oruc Reis.

Φαίνεται πως το «Κεμάλ Ρέις» έχει υποστεί σοβαρές μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» και χρήζει επισκευής.

Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.

Νέα τουρκική Navtex για την Κύπρο
Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την πλήρη αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές ενέργειες, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, με ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στην νέα επιχείρηση θα συμμετέχουν τρία ακόμη πλοία, τα «Ertugrul Bey, «Osman Bey» και «Orhan Bey».

Πηγή: cnn.gr