Στην Ελλάδα σήμερα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο κυκλοφορούν πολλά εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους των πόλεων και των χωριών. Όσοι από εμάς διαθέτουμε ένα από αυτά ξέρουμε πως η καλή συντήρηση του είναι το Α και το Ω έτσι ώστε αυτό να είναι πάντα καλοτάξιδο και φυσικά να διατηρεί μια υψηλή μεταπωλητική αξία αν θελήσουμε κάποια στιγμή να το πουλήσουμε. Λένε όμως ότι η μισή αξία ενός αυτοκινήτου είναι ο κινητήρας του. Συνεπώς, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τον διατηρούμε πάντα σε άριστη κατάσταση ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Πως όμως θα γίνει αυτό; Είναι άραγε δυνατόν;

Φυσικά και είναι! Όταν κάποιο αναλώσιμο ανταλλακτικό χαλάσει μπορούμε να το αντικαταστήσουμε προμηθευόμενοι ανταλλακτικά αυτοκινήτων από την MaxxParts. Πρόκειται για μια κορυφαία εταιρεία στο χώρο με εκατομμύρια κωδικούς ανταλλακτικών όπως είναι μπαταρίες, υαλοκαθαριστήρες, είδη φανοποιίας αλλά και λιπαντικά. Όλα τα μέρη ενός κινητήρα πρέπει να δουλεύουν άψογα έτσι ώστε το όχημα να είναι ικανό να μας κινήσει τόσο εντός πόλης όσο και για ένα πολύ μακρινό ταξίδι. Διαφορετικά ποιος ο λόγος να το αγοράσουμε άλλωστε; Στις επόμενες γραμμές θα δούμε όμως αναλυτικά κάποια πράγματα για τα λάδια που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα.

Καταρχήν, όλα τα λιπαντικά που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο δεν είναι ίδια και μερικά εξ’ αυτών είναι απλά απομιμήσεις άλλων. Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τη μέγιστη διάρκεια ζωής σε απλά, ημισυνθετικά και συνθετικά. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται κυρίως σε παλιά οχήματα άνω των 20-25 ετών, σε τρακτέρ, σε κουρευτικές μηχανές και αλλού. Είναι σχεδιασμένα δηλαδή για χρήση σε κινητήρες απλής τεχνολογίας και δεν έχουν κάποιες ιδιότητες που μπορούν να τα ξεχωρίσουν. Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τα απλά. Αυτά έχουν υποστεί μια τέτοια επεξεργασία που τα κάνει ικανά να χρησιμοποιούνται ακόμη και σε σχετικά σύγχρονους κινητήρες όπως είναι αυτοί οχημάτων 10-15 ετών. Είναι σχεδιασμένα να αντέχουν για τουλάχιστον 10.000-15.000χλμ ή για ένα χρόνο αναλόγως τη χρήση. Όμως, τα πλέον σύγχρονα, αξιόπιστα αλλά και ακριβά λιπαντικά είναι τα πλήρως συνθετικά. Αυτά έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι ώστε να τοποθετούνται σε τούρμπο κινητήρες και γενικότερα σε μηχανές που αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ίδια αυτά λάδια έχουν την ικανότητα να κυκλοφορούν ταχύτατα εντός του μοτέρ αποτρέποντας τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις πολύ κρύες εκκινήσεις τους χειμερινούς μήνες.

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για το ιξώδες που είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του λαδιού του κινητήρα μας. Το ιξώδες υποδηλώνεται με ένα αριθμό μαζί με το γράμμα W, τύπου 5W30 ή 10W40. Το ψηφίο που προηγείται του γράμματος δείχνει πόσο εύκολα και γρήγορα ρέει το λιπαντικό σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο μικρότερο είναι αυτό το νούμερο τόσο πιο γρήγορα μεταφέρεται το λάδι από το δοχείο συγκέντρωσης σε όλα τα μέρη του κινητήρα. Το γράμμα W προέρχεται από την Αγγλική λέξη winter. Ο αριθμός που είναι μετά το W συμβολίζει το ιξώδες του λαδιού όταν αυτό λειτουργεί σε θερμοκρασίες της τάξης των 100 βαθμών κελσίου. Δείχνει δηλαδή την αντοχή του λαδιού σε σκληρές συνθήκες λειτουργίας. Πότε δεν επιλέγουμε το τι λάδι θα βάλουμε στο μοτέρ του οχήματός μας βασισμένοι σε συμβουλές και παραινέσεις φίλων ή γνωστών. Πάντα εμπιστευόμαστε την κρίση του κατασκευαστή και την ακολουθούμε κατά γράμμα.

Πολλοί αναρωτιούνται πότε πρέπει να αλλάζουν το λιπαντικό έτσι ώστε να πετυχαίνουν την ιδανικότερη συντήρηση. Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα κάνουμε σπατάλη χρημάτων ούτε θα βασιστούμε στο πόσοι μήνες πέρασαν. Βλέπετε το λιπαντικό ενός αυτοκινήτου που λειτουργεί μόνο εντός της πόλης μπορεί μετά από 5 μήνες να είναι στην ίδια κατάσταση με ένα ίδιο λιπαντικό ενός άλλου αυτοκινήτου που κινήθηκε επί 12 μήνες εκτός πόλεων κάνοντας ταξίδια. Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν κάθε 7.500χλμ ή το πολύ 10.000χλμ τα λιπαντικά να αντικαθίστανται με νέα για να αποφεύγονται διάφορες επιβλαβείς κατακαθίσεις.