Λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που έχει θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ, η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα πως εάν η γειτονική χώρα δεν εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες, θα έρθει η επιβολή κυρώσεων.

«Εμείς θέλουμε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Από κει και μετά, αν δεν σταματήσει, ασφαλώς έρχονται οι κυρώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, χθες. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, -οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα- τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Ορόσημο για τις εξελίξεις με την Τουρκία αποτελεί η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που προγραμματίζεται για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου όπου ετέθη το ζήτημα τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: real.gr