Στο σύνολό τους θα προσέλθουν οι μαθητές στα θρανία με την εκ περιτροπής διδασκαλία να αποκλείεται –τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα- ενώ αυξάνονται τα μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας πλέον να επιβάλλεται.

Η αρμόδια επιτροπή όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μελετούν εδώ και εβδομάδες το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία με τις πρώτες συζητήσεις να γίνονται ήδη από τον Ιούλιο. Έχει προγραμματιστεί μία ακόμα τηλεδιάσκεψη αύριο, Πέμπτη, αν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά και τις τελικές εισηγήσεις δεν αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται σε ειδική προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων, με το θέμα να κυριαρχεί στην ατζέντα τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τι έχει κλειδώσει, τι εκκρεμεί

Μέχρι στιγμής η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται ότι έχει κλειδώσει στις 7 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα κατά λίγες μέρες από άλλες χρονιές, ώστε να καλυφθούν εντός της σχολικής αίθουσας τυχόν κενά στη διδακτική ύλη της προηγούμενης τάξης μετά το δίμηνο lockdown την περασμένη άνοιξη.

Οριστική φαίνεται να είναι και η καθολική επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με τις τάξεις να λειτουργούν με έως και 30 παιδιά στα Γυμνάσια και Λύκεια και με έως 25 παιδιά σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η επαναλειτουργία των σχολείων είχε γίνει με εκ περιτροπής διδασκαλία, σενάριο που η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμούσε να υιοθετήσει και για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς παρουσίαζε αρκετές δυσλειτουργίες όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ολοήμερο σχολείο, από το οποίο επωφελούνται εργαζόμενοι γονείς και ευπαθείς ομάδες και το οποίο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με εκ περιτροπής διδασκαλία.

Η χρήση της μάσκας πλέον, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποχρεωτική. Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα προσέρχονται στην τάξη φορώντας τη καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τους υπολοίπους.

Οι ασφαλείς αποστάσεις παραμένουν με τα διαλείμματα να γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανά τμήμα και τάξη, ενώ θα συνεχιστεί ο περιορισμός για ορισμένα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν η χρήση μάσκας θα εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες.

Σε δηλώσεις του ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, όμως υπογράμμισε ότι στις μικρότερες ηλικίες θα εφαρμοστεί με δυσκολία. Υπάρχει μία σκέψη οι μαθητές από 10 ετών και άνω να φορούν μάσκα, ενώ οι μικρότερης ηλικίας να προσέρχονται στα μαθήματα χωρίς αυτή.

Για κρούσματα

Θολό είναι ακόμα το τοπίο σχετικά με τους μαθητές που σχετίζονται με κρούσματα κορονοϊού. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν θα περιλαμβάνει την ελαστικότητα του περασμένου Μαΐου, όπου με μια απλή υπεύθυνη δήλωση ο μαθητής μπορούσε να απουσιάζει από το μάθημα είτε γιατί ο ίδιος νοσούσε από κορονοϊό είτε γιατί υπήρχε κάποιο κρούσμα στο συγγενικό του περιβάλλον. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα που καλείται η επιτροπή αλλά και το υπουργείο Παιδείας να δώσουν κατευθυντήριες για το πώς θα το διαχειριστούν τα σχολεία.

Ο ρόλος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποτελεί ένα ακόμα ερώτημα για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας. Το πρώτο κρας τεστ τον περασμένο Μάρτιο ανέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας αλλά παράλληλα έφερε στην επιφάνεια και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την κατοχή σχετικού εξοπλισμού από μαθητές και καθηγητές. Το άνοιγμα των σχολείων επαναφέρει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην επιστροφή στα θρανία και κατά πόσο έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να περιοριστούν οι δυσκολίες και τα κωλύματα της χρήσης της από τη σχολική κοινότητα.

«Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται», ανέφερε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι το συνολικό σχέδιο για την επιστροφή στα σχολεία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο.

Παράλληλα, με ΚΥΑ, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπουν απαγόρευση των λιτανειών και μικρό αριθμό ατόμων σε γάμους, κηδείες και άλλες θρησκευτικές τελετές μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πηγή: real.gr