Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και στην Χαλκιδική. Ο ομώνυμος ανθρωπιστικός Οργανισμός στοχεύει στη διάδοση της δωρεάν εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων στις Α’ Βοήθειες & την πρόληψη, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύου απινιδωτών σε σχολεία & δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός έχει πολύτιμη και στενή συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας”.
Στην παραλία της Σίβηρης δόθηκε το ραντεβού μας εκεί που επανήλθαν στη ζωή από τα χέρια εθελοντών αρκετοί άνθρωποι.
Δυνατές στιγμές που σε γεμίζουν περηφάνια που υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον συνάνθρωπο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης διασώστης του ΕΚΑΒ, και ιδρυτής του  KIDS SAVE LIVES,μας μιλά για την θλιβερή πρωτιά της χώρας μας και πως με την υπεράνθρωπη προσπάθεια ανθρώπων,που πίστεψαν θα εκπαιδευτούν και δε θα υπάρχουν αυτά τα λίγα λεπτά που σταματά μια καρδιά. Όπως τονίζει ο Αναστάσης Σαμαράς,εκπαιδευτικός και πρωτεργάτης στον οργανισμό,από το πρόγραμμα, η διαδικασία της εκμάθησης είναι εύκολη και προσφέρει άπειρη γνώση ικανή να σώσει ζωές.Επιπλέον,  υπάρχει κι ένα δέσιμο ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.

Ωστόσο, ο ίδιος παρατηρεί ένα τεράστιο έλλειμμα στην εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία, όπου οι πρώτες Βοήθειες δεν είναι παρά  μόνο μικρές αναφορές.  Ενώ αντίθετα έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά προσεγγίζουν με χαρά τέτοιες θεματικές και συχνά πρωταγωνιστούν σε συμβάντα διάσωσης.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης, από τον Οργανισμό, ανέφερε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση,  την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ενός νέου προγράμματος που θα εκπαιδεύει σε πρώτες Βοήθειες και μικρά παιδιά από 6 ως 10 ετών.  Μέχρι σήμερα εκπαιδεύονται παιδιά από 10 ετών και άνω.  Σύμφωνα με τον ίδιο,  η χώρα μας είναι τελευταία σε συμβάντα που επανέρχεται άτομο στη ζωή με την παροχή Πρώτων Βοηθειών κι αυτό γιατί δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Τα παιδιά που συμμετέχουν στα σχολεία Πρώτων Βοηθειών έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχουμε τα ασθενοφόρα έρθω από το σπίτι μας,  τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού αυτή βασίζεται αποκλειστικά στους εθελοντές.  Αυτό που επισημαίνει ο κ. Στεφανάκης είναι ότι ποτέ κανείς δεν τους βοήθησε ούτε με ένα ευρώ.  Μονάχα κάποιοι Δήμοι φάνηκαν πρόθυμοι να τους καλέσουν στην περιοχή τους για να εκπαιδεύσουν δημότες και να φιλοξενηθούν.

Ο κ. Στεφανάκης εκτιμά ότι η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι τελευταίο χώρα στις πρώτες Βοήθειες καθώς ήδη πολλές προτάσεις της χώρας μας έχουν εισακουστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.  Είναι εξίσου σημαντικό ότι υπάρχουν απινιδωτές σε πολλά σημεία δήμων,  πχ στην Κασσάνδρα υπάρχουν 35. Και μάλιστα,  το 10 τοις εκατό των πολιτών είναι εκπαιδευμένοι διασώστες. 

Επιδίωξη του Οργανισμού είναι η θεσμοθέτηση μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προαγωγή του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.  Το πρόγραμμα,  όπως λένε οι υπεύθυνοι έχει σκοπό να δημιουργήσει ενήλικες διασώστες,  ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και όπως μεγαλώνουν.  Η ομάδα,  το πνεύμα αλληλεγγύης και βοήθειας είναι τα πιο σημαντικά όπως λένε. 

Το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» που έχει εκπαιδεύσει δωρεάν περισσότερους από 62,000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε 600 περίπου σχολεία, είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Για το ανθρωπιστικό-εκπαιδευτικό του έργο στα ελληνικά σχολεία & τις ελληνικές κοινότητες, το επιστημονικό-ερευνητικό του έργο και για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη διάσωση, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης: Peter Basket Bursary, 2018.

Ρεπορτάζ:Σουζάνα Καζάκα

Φωτογραφία,επεξεργασία:Ζωή Γανίτη