Δεν θα υπάρχει «καμία ανοχή» σε περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, όπως τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Το σχολείο θα έχει κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Φροντίζουμε για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που μπορούν να εξαιρεθούν από την χρήση μάσκας ή την παρουσία στα σχολεία. Για όλους τους άλλους θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Ποιος δεν θα θέλει να φοράει το παιδί του μάσκα; Άλλωστε, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους κλειστούς χώρους στην καθημερινότητα όλων μας» είπε η κ. Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η ίδια τόνισε πως θα ζήσουμε και στα σχολεία μια νέα κατάσταση, όπως ζούμε σε όλη την καθημερινότητά μας.

«Θα είμαστε όλοι πάνω από τα παιδιά. Με τις κατευθύνσεις και τις διευκρινίσεις των γιατρών για το τι σημαίνει η χρήση μάσκας και με τη βοήθεια των γονέων για την εκπαίδευση των παιδιών, θα αντιμετωπίσουμε την νέα κατάσταση» είπε η ίδια.

Υπενθύμισε δε, πως η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα, εκτός εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

«Έχουμε μια κατεύθυνση. Είπαμε χθες ότι πηγαίνουμε για 7 Σεπτεμβρίου, αλλά καθώς είναι μια δυναμική κατάσταση, είπαμε ότι θα αποτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα εφαρμόσουμε όσα πουν οι επιστήμονες για να δημιουργήσουμε για όλους περιβάλλον ασφάλειας και παιδαγωγικής αξίας. Την 1η Σεπτεμβρίου θα δούμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε επίσης η υφυπουργός Παιδείας, και συμπλήρωσε:

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο έναρξης του σχολικού έτους σε διαφορετικές ημερομηνίες σε κάποιες περιοχές, που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες. Η συζήτηση αφορά την έναρξη του σχολικού έτους την ίδια ημέρα σε όλες τις περιοχές».

Η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε, μάλιστα, και την έκκληση της Νίκης Κεραμέως προς τους γονείς να επιστέψουν άμεσα από τις διακοπές τους ώστε να υπάρξουν κάποιες μέρες απομόνωσης και να μπορέσει να γίνει μια καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης την 1η Σεπτεμβρίου.

«Όταν κάνουμε διάλογο για την Παιδεία, πρέπει να μιλάμε με σοβαρότητα, δεδομένου ότι η Παιδεία προσφέρεται για αντιπολίτευση» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, απαντώντας σε ερώτημα γιατί δεν αναζητήθηκαν επιπλέον αίθουσες για να υπάρξουν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Υπάρχουν οι σχολικές μονάδες που μόλις άνοιξαν τα σχολεία τον Μάιο υποδέχθηκαν τα παιδιά, υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί που όλο το προηγούμενο διάστημα παρήγαν έργο, υπάρχει εξασφαλισμένη η καθαριότητα και η χορήγηση ειδών για την υγιεινή, έχει διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρξουν οδηγίες για την λειτουργία των σχολείων, αλλά και της ύλης, καθώς έχει σημασία να υπάρξει η επανασύνδεση των παιδιών με την μάθηση. Είμαστε εδώ για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία με ασφάλεια για τα παιδιά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή, η υφυπουργός Παιδείας εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση σταματά η λειτουργία του τμήματος και ξεκινά η ιχνηλάτηση των επαφών του παιδιού.

Μέχρι να ειδοποιηθούν οι γονείς, το παιδί θα βρίσκεται σε ειδική αίθουσα που θα υπάρχει σε κάθε σχολείο ως χώρος απομόνωσης.

Στην κριτική για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε τάξεις εν μέσω πανδημίας, η κ. Ζαχαράκη απάντησε:

«Ουσιαστικά επανήλθε το τμήμα του νηπιαγωγείου και της πρώτης Δημοτικού στα 25 παιδιά, ενώ υπήρχε κανονικά το όριο των 25 παιδιών για όλες τις άλλες τάξεις. Άλλωστε, η μείωση του αριθμού των παιδιών, ίσχυσε μόνο για έναν χρόνο και για αυτά τα τμήματα. Η αλλαγή έγινε λόγω των αναγκών, κυρίως στα αστικά κέντρα».

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι «διορίστηκαν ήδη 4.500 καθηγητές στην Ειδική Αγωγή και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 5.250 καθηγητών στην γενική εκπαίδευση, που θα διοριστούν το 2021. Φέτος θα διοριστούν πολύ νωρίς, από σήμερα, χιλιάδες αναπληρωτές, οι οποίοι θα πάνε άμεσα στις θέσεις τους».

Πηγή: cnn.gr