Για δεύτερη συνεχόμενο εικοσιτετράωρο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ δείχνει σημάδια ανάσχεσης της διασποράς στη χώρα, με τις συστάσεις για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων να εντείνονται καθώς ο ιός ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, την Τρίτη, ενώ ο συνολικός συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.987. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους λόγω κορωνοϊού ανέρχονται πλεόν στους 244, καθώς μία 74χρονη ασθενής κατέληξε, το απόγευμα της Τρίτης, μετά από επιπλοκές της νόσου Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

«Μοντέλα προβολής εξέλιξης της πανδημίας προέβλεπαν ακόμη και 400 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη», σημείωσε, εκτιμώνας πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας κ.ά.

Εκτιμώντας ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι ηπιότερο του αναμενόμενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες, εξέφρασε την ανησυχία του για τις νεότερες ηλικίες, καθώς παρατηρούνται -περιορισμένα- περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής, είναι ότι δύο ασθενείς κάτω των 17 ετών, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ένας ασθενής είναι μεταξύ 18-39 ετών, 11 μεταξύ 40 -64 ετών και 17 ασθενείς είναι πάνω από 65 ετών.

«Οι επαναμολύνσεις δεν μας ανησυχούν»
Οι δύο ασθενείς που επαναμολύνθηκαν από τον Covid-19, όσο και εάν ακούγεται παράξενο, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη των εμβολίων.

Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμμετείχε εκτάκτως στην ενημέρωση της Τρίτης 25 Αυγούστου, λόγω απουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ερωτηθείς από το CNN Greece για τις δύο επαναμολύνσεις που έχουν σημειωθεί- σε έναν 33χρονο Βέλγο και σε έναν ηλικιωμένο Ολλανδό, ο καθηγητής, ανέφερε, ότι αναμένουμε τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής για την λειτουργία των σχολείων, σημειώνοντας ότι το υπ. Παιδείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες σχεδιάζουν με περισσή ευθύνη την λειτουργία των σχολείων με απόλυτη ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε και της κυβερνητικής στρατηγικής για το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνοντας, ότι:

«Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά». Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων. Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου, είναι 723.

Τόσο ο καθηγητής Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Χαρδαλιάς, υποστήριξαν με έμφαση την χρήση της μάσκας, από όλους τους πολίτες, καθώς «ο ιός, ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί και ο αγώνας είναι μαραθώνιος και όχι ταχύτητας», όπως σημείωσαν.

Πηγή: cnn.gr