Έτοιμη να καταγράψει τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη των πρώην “Απολυμαντηρίων” της Αρετσούς σε τόπο μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού είναι η ειδική επιτροπή που συγκροτεί το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και θα συνεδριάσει στην αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης” του Διοικητηρίου, την Τρίτη 01 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12.00.

Η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020. Μάλιστα, επίκειται επίσκεψη στο χώρο υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν στην Καλαμαριά το διάστημα 1916-1924 από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία, προκειμένου η επιτροπή να αποφανθεί πως μπορεί να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.

Μέσω της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο κ. Καράογλου, επιχειρείται η διατήρηση της εθνικής μνήμης, καθώς το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η ανάδειξή της σε συνδυασμό με τη βούληση της Κυβέρνησης να δημιουργηθεί Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο πάρκο του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά” στον ομώνυμο Δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης.