Εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Την Τετάρτη τέθηκε σε καραντίνα για 10 ημέρες, έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν και όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει για αυτοψία στη δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια όπου θα διεξαχθούν τεστ μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε. Η δομή τέθηκε την Τετάρτη σε καθεστώς πλήρους καραντίνας για 14 ημέρες.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι ο 40χρονος Σομαλός δεν είχε πολλές επαφές, ωστόσο το κλιμάκιο του Οργανισμού θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στο ΚΥΤ αλλά και στην Λέσβο γενικότερα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Επανέλαβε ότι τα τεστ που γίνονται στην χωρά ημερησίως έχουν εκατονταπλασιαστεί, επισημαίνοντας ότι στην αρχή διεξάγονταν 500, 700 ή 800 τεστ.

Σε καραντίνα τέθηκε ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι μετά τα 19 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε αυτόν το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο συγκεκριμένο γηροκομείο  μετά  από έλεγχο που έγινε εντοπίστηκαν συνολικά 19 κρούσματα με συνέπεια να ληφθούν μια σειρά από μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

Μάλιστα από χθες οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί στην Παμμακάριστο, ενώ άλλα 10 πηγαίνουν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση.

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όπως και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το απόγευμα της Τετάρτης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 233 νέα κρούσματα, ενώ δύο ασθενείς εξέπνευσαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να έχει ανέλθει σε 273, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 38 ασθενείς.

Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

Από τα 207 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αναλυτικά:

– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 17 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πηγή: real.gr