Η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα κατά του COVID-19, είναι καλύτερη τώρα, απ’ ότι στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οφείλουμε όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση και να μην κάνουμε κινήσεις άστοχες και απελπισίας αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα. Αυτό τονίζει στο CΝΝ Greece ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, βρέθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας, αντικαθιστώντας τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και η φράση που τόνισε, προκάλεσε μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η κατάσταση είναι δυσάρεστη, αλλά όχι κρίσιμη υγειονομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι «κρίσιμη ως προς την περίοδο», προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό και τη διασπορά του, ώστε να μην έχουμε πίεση τους επόμενους μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), τονίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τα προληπτικά οριζόντια μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ποια είναι, όμως, η γνώμη του για την Αθήνα, που καθημερινά καταγράφει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού;

Υπάρχουν σκέψεις για λήψη επιπλέον μέτρων, όπως μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ή τοπικά lockdown;

Στην Αθήνα έχουμε σταθερό αλλά όχι επιθυμητό αριθμό κρουσμάτων…
«Στην Αθήνα, έχουμε όχι επιθυμητό αλλά σταθερό αριθμό κρουσμάτων και ένα Rt (είναι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί) που πέφτει κάτω από 1. Αυτό επομένως, αποτελεί ένα θετικό σημείο, ωστόσο στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε πληρέστερη εικόνα» απαντά ο κ. Γώγος.

Και συνεχίζει:

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να δημιουργήσουμε μία δέσμη μέτρων που θα κινητοποιείται ανάλογα με την κατάσταση. Είναι αναγκαίο, να μην κάνουμε κινήσεις απελπισίας και άστοχες, όσον αφορά στον σχεδιασμό των μέτρων μας».

Χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους
Αναφορικά με την χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής Γώγος, σημειώνει ότι αποτελεί ένα από τα καλά οριζόντια μέτρα – εύκολο και αποτελεσματικό-ενώ το σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζεται η κοινωνική μας ζωή.

Σε ερώτηση σχετικά με τις «κόκκινες περιοχές» και πώς εξελίσσεται η κατάσταση, ο καθηγητής επισημαίνει, ότι οι περισσότερες περιοχές, πήγαν καλά με τα μέτρα, ενώ οι εστίες εκείνες που θέλουν διαρκώς προσοχή και εγρήγορση, είναι τα γηροκομεία και οι δομές προσφύγων.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολες εστίες που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση» τονίζει ο καθηγητής.

Εύσημα στην εστίαση
Η συμμόρφωση πάντως σήμερα σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές είναι καλύτερη τώρα από τα τέλη Αυγούστου, τηρούνται οι αποστάσεις, ο κόσμος φορά μάσκες, ενώ και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δείχνουν πολύ μεγάλη συμμόρφωση και συνεργασία.

Την Παρασκευή, ο καθηγητής Γώγος, είχε τονίσει ότι τα πολλά τεστ είναι χρήσιμα, προκειμένου να δούμε τη διασπορά του ιού.

Το επαναλαμβάνει και στη συνέντευξή του στο CNN Greece, σημειώνοντας, ότι πράγματι η διενέργεια πολλών ελέγχων είναι εξαιρετικά θετική, ώστε να αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά την κατάσταση, αναμένοντας εν τω μεταξύ τα τεστ αντιγόνων, τα οποία θα είναι γρήγορα και αξιόπιστα.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επεσήμανε άλλωστε την Παρασκευή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε ακόμη και 13.400 ελέγχους την ημέρα.

Ο πολύτιμος αλγόριθμος για τον ασθενή
Σε ερώτηση για τον αλγόριθμο που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και οι λοιμωξιολόγοι, ο καθηγητής Γώγος απαντά:

«Πρόκειται για τον Αλγόριθμο πάσχοντος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μέχρι να φθάσει στην ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Στόχος μας δηλαδή, είναι να προλάβουμε την βαριά επίπτωση γιατί υπάρχουν και πολλές αντιφατικές εικόνες στον ιό καθώς είναι απρόβλεπτος. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος, μας δείχνει επίσης, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και ένας ασθενής εκτός νοσοκομείου».

Να σημειώσουμε, ότι στον αλγόριθμο αυτόν, περιλαμβάνεται και το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τον ασθενή. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει ένα μείγμα με κορτικοειδή (κορτιζόνη) αντιικά (ρεμντεσιβίρη), χλωροκίνη όπου είναι δυνατό αλλά και κολχικίνη της ελληνικής ερευνητικής Ομάδας.

Πηγή: cnn.gr