Με αλλαγές κυρίως όσον αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις και την προστασία των εργαζόμενων από τις απολύσεις και έχοντας στη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) νέους κωδικούς επιχειρήσεων που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων κατά τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Έτσι, για πρώτη φορά, οι εποχικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από την ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για 30 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής. Η ίδια ΚΥΑ ξεκαθαρίζει με αναλυτική λίστα τους 61 ΚΑΔ, στους οποίους συγκαταλέγονται και νέοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και η αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, που δικαιούνται να θέτουν σε προσωρινή αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους για τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί βέβαια ότι η επίμαχη απόφαση αγορά το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος.

Σύμφωνα με αυτήν, σε αναστολή μπορούν να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και την 10η Αυγούστου, ενώ η υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων και με τις ίδιες συμβάσεις για 30 ημέρες μετά το τέλος της αναστολής δεν ισχύει για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να απολύσουν αμέσως μετά την λήξη της αναστολής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτές θα κλείσουν για την υπόλοιπη σεζόν. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» για κάθε μήνα συγκεντρωτικά στις αρχές κάθε επόμενου μήνα.
Επίσης, δύναται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης, οι συμβάσεις συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Και σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση αυτή, ωστόσο, δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.
Η σχετική απόφαση δίνει τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή σύμβασης, και σε νέες επιχειρήσεις, που ανήκουν σε κλάδους όπως εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων), παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων, επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων, αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, πολιτιστική εκπαίδευση καθώς και δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία αλλά και τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους.
Εν τω μεταξύ, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή 5.496 εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις είχαν τεθεί σε αναστολή ή είχαν ενταχθείς τον μηχανισμό Συν-Εργασία. Αναλυτικά, εγκρίθηκε η πληρωμή 1,7 εκατ. ευρώ για 5.496 εργαζόμενους, και συγκεκριμένα:

  • Σε 1.117 εργαζόμενους με αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Ιούνιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 239.964 ευρώ.
  • Σε 2.842 εργαζόμενους με αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούλιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.168.200 ευρώ.
  • Σε 559 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό Συν-Εργασία για τον Ιούνιο, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας 62.120,26 ευρώ.
  • Σε 978 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό για το διάστημα του Ιουλίου προκειμένου για την πληρωμή 251.870,55 ευρώ.
Πηγή: euro2day.gr