Από Δευτέρα (14/9/2020) τα εργοστάσια μεταποίησης θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τις πράσινες ελιές στην Χαλκιδική. Οι παραγωγοί ελπίζουν να καταφέρουν να πουλήσουν στις περσινές τιμές, ενώ οι έμποροι κάνουν λόγο για τιμές στο 1,10 ευρώ το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη (110 τεμάχια το κιλό).
Πάντως ακόμη οι ελιές δεν έχουν την κατάλληλη ωρίμανση. Μετά από τις 18 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο κύριος όγκος συγκομιδής που θα διαρκέσει περίπου μέχρι 10-15 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Ευάγγελος Μισαηλίδης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο υποστηρίζει ότι «υπάρχει πρόβλημα με τα μεγέθη και ελπίζουμε να έχουμε βροχές μέχρι 20 – 25 Σεπτεμβρίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ελλειψη βροχοπτώσεων έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ελιές να είναι μικρές και σταφιδιασμένες. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν θα συγκομιστεί ή θα πάει για ελαιοποίηση.
Τα εργατικά κυμαίνονται στα 2 – 2,20 ευρώ το τελάρο με εργόσημο.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ακόμη δεν έχουμε κάνει κάποια συζήτηση με τους μεταποιητές. Ακούγονται από εμπόρους τιμές στα 1,10 ευρώ το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη. Προσωπικά εκτιμώ ότι τελικά οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα (1,40 – 1,50 ευρώ το κιλό)».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τα εξής «φέτος υπάρχουν προβλήματα με νερά και αστάθμητοι παράγοντες με τα εργατικά, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι αυξημένο. Οι έμποροι μιλάνε για τιμές στα 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη, όμως εγώ εκτιμώ ότι τελικά θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Πέρσι η τιμή στα μεγάλα μεγέθη για συμβατικές ήταν στα 1,40 ευρώ το κιλό και για βιολογικές στα 1,80 – 1,90 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το καλοκαίρι υπήρχε αυξημένη ζήτηση για ελιές από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Πηγή: www.agrotypos.gr