Στο TasteFULL.gr, oι κονσέρβες είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα μετά το Τσουρέκι. Το καλοκαίρι. ο Πολτός τομάτας σε γυάλινα βάζα είναι το αγαπημένο προϊόν οικιακής μεταποίησης. Ο πολτός βασιλικού προέκυψε όταν ο μπαμπάς μου κλάδεψε τα βασιλικά του και μου έδωσε αγκαλιές για να ξεράνω. Όμως είχα ακόμα αρκετό ξερό βασιλικό. ενώ τη γεύση του φρέσκου βασιλικού δεν είχα καταφέρει να κρατήσω ικανοποιητικά βάζοντας τα φύλλα στην κατάψυξη.
Πολτός βασιλικού αντί πέστο βασιλικού
Ήθελα άμεση διαχείριση πρώτης ύλης με το μικρότερο κόστος και τον συντομότερο χρόνο. Αντί να κάνω πέστο βασιλικού, προσθέτοντας κουκουνάρι, σκόρδο και τυρί έκανα την βάση του, αλέθοντας τα φύλλα βασιλικού σε πολτό μαζί με λίγο αλάτι και πολύ ελαιόλαδο.
Η γεύση του πέστο είναι καθοριστική και κυριαρχεί στις υπόλοιπες ενώ η γεύση του πολτού βασιλικού είναι απαλή προσθήκη.
Πολτός βασιλικού για πολλές χρήσεις
τυλίξτε φέτες ντομάτας με τον πολτό βασιλικού και σερβίρετε με μοτσαρέλα ή με μαλακό κατσικίσιο τυρί, που έχει περισσότερο χαρακτήρα. Ή με τα μικρά μοτσαρελάκια με τοματίνια, σαν ορεκτικό
απλώστε πάνω από το αχνιστό φιλέτο κοτόπουλου που έχετε ψήσει στη λαδόκολα
σε μια πιτσαρία, στο Southampton, έφεραν για καλωσόρισμα αχνιστή φοκάτσια με λυωμένο βασιλικό σε ελαιόλαδο πάνω της. Μοσχοβολούσε ο τόπος. Η γεύση χαράχτηκε στη μνήμη μου 30 χρόνια μέχρι σήμερα.
όλα τα όστρακα αλλά και οι γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, λατρεύουν το βασιλικό. Είτε τα ετοιμάζετε σαγανάκι ή με ζυμαρικά ή σε σαλάτες, ο πολτός βασιλικού μαζί με ξύσμα λεμονιού θα κάνει διαφορά στη γεύση.
η δική μου αγαπημένη και εύκολη μακαρονάδα γίνεται με capellini πολτό βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και τριμμένα καρύδια.
θυμηθείτε το ψάρι σε κρούστα αλατιού που είχε ετοιμάσει για μας ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα πως το σερβίριζε με ελαιόλαδο βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και ροζ πιπέρι. Μπορείτε να αραιώσετε με περισσότερο ελαιόλαδο τον πολτό και να σουρώσετε, ώστε να πέσει μόνο το πράσινο λάδι πάνω στο ψάρι.
χρωματίστε με τον πολτό μαγιονέζα και ενώστε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών με ψητό κοτόπουλο
κάντε αυγά χτυπητά στο τηγάνι με φέτα τριμμένη κι όταν σερβίρετε απλώστε λίγες πινελιές πολτού βασιλικού ή βάλτε τον ακόμα σε ένα καγιανά
σε πίτσα, σε σάλτσα ντομάτας, σε σούπες, σε ριζότο, σε ομελέτες, σε γεμιστά ψωμιά, σε αλμυρά μπισκότα, σε τάρτες, σε λαζάνια, παντού!!!
Βασιλικός ο μεγαλοπρεπής
Ο βασιλικός έχει το πιο γλυκό, ζεστό, φρέσκο και ταυτόχρονα πικάντικο άρωμα από τα φρέσκα μυρωδικά. Έχει νότες από γαρύφαλο, κανέλα, γλυκάνισο και εστραγκόν και θεωρείται σαν το Μπαχάρι των βοτάνων, γιατί το μπαχάρι έχει κι αυτό νότες πολλών μπαχαρικών μέσα του.
Υπάρχουν ποικιλίες βασιλικών που έχουν λεπτά ή πλατιά φύλλα, μερικές τόσο πλατιά που τυλίγουν ντολμαδάκια με αυτά. Υπάρχουν φύλλα μεταξωτά και φύλλα πιο χοντρά με περισσότερες ίνες. Δοκίμασα δύο μεθόδους άλεσης. Τα τρυφερά φύλλα τα έπλυνα, στέγνωσα και άλεσα με ελαιόλαδο. Τα πιο ινώδη φύλλα τα ζεμάτισα πρώτα, τα κρύωσα σε παγωμένο νερό, στέγνωσα πολύ καλά και μετά άλεσα με ελαιόλαδο.
Το χρώμα του πολτού επηρεάζεται από το χρώμα των φύλλων. Ανοιχτόχρωμα και λεπτά φύλλα δίνουν ανοιχτόχρωμο πολτό. Εχω δύο μήνες στο ψυγείο το βαζάκι με τα ζεματισμένα φύλλα, που είναι τα μεγάλα, ινώδη φύλλα και πιο σκούρα πράσινα. Το χρώμα του παραμένει ίδιο.
Διάβασα πως τα φύλλα του βασιλικού γινονται πιο σκούρα πράσινα όταν το φυτό είναι άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο. Σαν η χλωροφύλλη να είναι η αντιηλιακή προστασία του. Ο βασιλικός της Γένοβας, που είναι μια ποικιλία με μεταξωτά φύλλα καμπυλωτά σαν καπελάκια, μεγαλώνει προστατευμένος από τον ήλιο και το κρύο σε θερμοκήπια. Η γεύση του γενοβέζικου πέστο με αυτόν τον βασιλικό είναι πολύ διαφορετική από όλες τις εκδοχές των άλλων ποικιλιών.
Πηγή: www.tastefull.gr