Το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου έχοντας υπόψιν την δύσκολη χρονιά που έρχεται σύμφωνα με τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η πανδημία, καλεί τον κόσμο να υιοθετήσει νέες συμπεριφορές απαραίτητες για την προσωπική υγεία του καθενός άλλα και για την υγεία όλων.
Επίσης, προτρέπει τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τα μέτρα στις σχολικές τάξεις.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 
“Αγαπητοί γονείς,
Αρχικά, σας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την ευαισθητοποίηση και το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύετε ως μέλη της σχολικής κοινότητας στις επαφές σας με το σχολείο.
Σας ευχόμαστε φέτος να είναι ένα κατά το δυνατόν ανώδυνο αλλά επιτυχημένο σχολικό έτος.
Ως σχολική κοινότητα καλούμαστε να υιοθετήσουμε νέες συμπεριφορές απαραίτητες για την προσωπική μας υγεία αλλά και την υγεία των άλλων. Η χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, πιστεύουμε όμως ότι με συνεννόηση και συνεργασία θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά πώς θα συμβουλεύσετε τα παιδιά σας. Εμείς θα κάνουμε τις απαραίτητες επισημάνσεις, θα εξασκήσουμε και θα εκπαιδεύσουμε, θα υπενθυμίζουμε και θα επιβλέπουμε τη σωστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων, ώστε να παραμείνουμε όλοι/ες υγιείς.
Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθεί το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και κυρίως να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας έχουν κατανοήσει τα παρακάτω ατομικά μέτρα προστασίας:

  • Πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
  • Να έχουν οπωσδήποτε στην τσάντα τους, υγρό απολυμαντικό ή υγρά μαντιλάκια. Στις αίθουσες υπάρχει απολυμαντικό υγρό και στις τουαλέτες υγρό σαπούνι και χαρτοπετσέτες. Οι δάσκαλοι των τάξεων θα τους δώσουν σαφείς οδηγίες και θα τα εξασκήσουν κατάλληλα.
  • Να έχουν αρκετό νερό μαζί τους. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούν τις εξωτερικές βρύσες για να πίνουν νερό. Μπορούν να χρησιμοποιούν ατομικά παγουράκια πχ. αυτά του ΥΠΑΙΘ.
  • Δεν θα δανείζουν τα προσωπικά τους είδη σε κανέναν! Πρέπει να υπάρχουν αρκετά στην κασετίνα τους.
  • Να τηρούν τις αποστάσεις που χρειάζεται, από τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, παντού και πάντα.
  • Θα γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, θα γίνεται καθαρισμός – απολύμανση (θρανία, καρέκλες, …) δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες και υπάρχει επάρκεια απολυμαντικών υγρών ανά τμήμα, σαπουνιού και ειδών καθαριότητας, κ.ά.
  • Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3780/8-9-2020 η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/γειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των τάξεων, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας προτείνεται σε περιπτώσεις συνωστισμού. Έχει γίνει και θα γίνεται εκπαίδευση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Πώς θα λειτουργήσουμε για το σχολικό έτος 2020-21:

  • Η πρωινή προσέλευση θα γίνεται στις 8:00 – 8:15, όταν θα ανοίγει οι αυλόπορτα, οι μαθητές κάθε τάξης θα συγκεντρώνονται και θα παραμένουν στο εξωτερικό χώρο που έχει οριοθετηθεί για αυτούς και τον χρησιμοποιούν στα διαλείμματα. θα παραμένουν εκεί μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι στις 8:15, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
  • Όταν χτυπήσει το κουδούνι στις 8.15, οι μαθητές τηρώντας αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό και με τις οδηγίες των εφημερευόντων θα μπαίνουν στο διδακτήριο. Η προσευχή θα γίνεται στις αίθουσες.
  • Δεν επιτρέπεται σε κανέναν ενήλικο, εκτός των εκπαιδευτικών, να μπει στην αυλή και πολύ περισσότερο στους διαδρόμους ή τις αίθουσες. Αν χρειαστεί να ενημερώσετε εκπαιδευτικό για κάποιο θέμα, μπορείτε να μιλήσετε στους εφημερεύοντες, να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε μήνυμα.
  • Σε περίπτωση βροχής τα παιδιά θα μπαίνουν κατευθείαν στις αίθουσες και θα περιμένουν εκεί ως να αρχίσει το μάθημα στις 8.15.
  • Επισημαίνουμε ότι η αδικαιολόγητη και συστηματική αργοπορία απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και είναι ανεπίτρεπτη, επειδή οι αργοπορημένοι μαθητές χάνουν σημαντικά μέρη των μαθημάτων τους και επιπλέον παρεμποδίζεται η μαθησιακή διαδικασία των υπόλοιπων μαθητών. Αν καθυστερήσετε να προσέλθετε για κάποιο σοβαρό και συγκεκριμένο λόγο, αφού ενημερώσετε τον Διευθυντή σχετικά με την αιτία της καθυστέρησης, θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά στην είσοδο της αυλής, για να πάνε στην τάξη τους.
  • Η πόρτα της αυλής παραμένει κλειστή, για την ασφάλεια των μαθητών, κατά τη λειτουργία του σχολείου .
  • Στα διαλείμματα τα παιδιά θα βγαίνουν σταδιακά, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα πάνε στο χώρο που έχει καθοριστεί για κάθε τάξη. Μετά τη λήξη των διαλειμμάτων τα παιδιά θα μπαίνουν στις αίθουσες χωρίς συνωστισμό.
  • Η αποχώρηση των παιδιών στις 13.15 θα γίνεται ως εξής:

α) Πρώτα θα βγαίνουν τα παιδιά των Α’, Β’ Γ’ τάξεων. Οι γονείς θα τα περιμένετε έξω από την κεντρική αυλόπορτα.
β) Μετά θα βγαίνουν τα παιδιά των Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξεων. Οι γονείς θα τα περιμένετε έξω από την κεντρική αυλόπορτα.
δ) Τα παιδιά που φοιτούν στο Ολοήμερο θα βγαίνουν με τα υπόλοιπα και θα περιμένουν στα κιόσκι της αυλής ως να γίνει καθαρισμός και απολύμανση των αιθουσών του Ολοήμερου και μετά θα μπαίνουν στο διδακτήριο.
ε) Τα μικρά παιδιά που συνοδεύονται από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους θα περιμένουν στο κιόσκι της αυλής μέχρι να τα πάρουν.
στ) Σε περίπτωση βροχής τα παιδιά θα βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό καλό είναι να έχουν αδιάβροχο στην τσάντα τους, ώστε να διευκολύνεται η έξοδος. Οι πολλές ομπρέλες σε λίγο χώρο θα είναι πολύ επικίνδυνες.
Σας παρακαλούμε να μην συνωστίζεστε κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των παιδιών και να κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ σας. Δεν χρειάζεται άγχος σ’ αυτό, γιατί ξέρετε ότι σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε παιδί να φύγει μόνο του, αν δεν το παραδώσουμε σε αυτόν/οι που έχετε υποδείξει εσείς με υπεύθυνη δήλωση.

  • Προσοχή: Οι μαθητές/τριες σχολάνε πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, ακόμη και τις ημέρες που η τάξη τους έχει προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη και επιστρέψουν νωρίτερα.
  • Για όλα τα παραπάνω έχει προβλεφθεί ενίσχυση του αριθμού των εφημερευόντων εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρχει αυστηρή επίβλεψη των παιδιών και πιστή εφαρμογή των οδηγιών.

Τι θα συμβεί αν ένα παιδί στο σχολείο εμφανίσει σημεία κλινικά ή συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή  
  • Δυσκαταποσία
  • Μυαλγίες  
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
  • Ρίγος  
  • Ναυτία / έμετος
  • Πονοκέφαλος  
  • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Σύμφωνα με τις οδηγίες έχει οριστεί υπεύθυνος εκπαιδευτικός με τον αναπληρωτή του για τη διαχείριση του περιστατικού. Το παιδί φορώντας μάσκα και γάντια θα απομονώνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο. Όσο ο καιρός είναι καλός, ο Σύλλογος Διδασκόντων όρισε αυτός να είναι το μεγάλο κιόσκι της αυλής ή στην Βιβλιοθήκη. Άμεσα ειδοποιείται ο γονέας, για να παραλάβει το παιδί του φορώντας και ο ίδιος μάσκα. Ζητείται με πρωτοβουλία του γονέα ιατρική αξιολόγηση και ο θεράπων ιατρός αποφασίζει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε μέλος της οικογένειας ή του παιδιού στο σπίτι
Είναι πράξη ατομικής ευθύνης να προστατέψουμε τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας. Συνεπώς μην στείλετε το παιδί σας στο σχολείο, αν το ίδιο ή κάποιο πρόσωπο της οικογένειας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του σχολείου (https://olynthos-school.gr/?p=13006).

  • Επιβάλλεται για λόγους υγείας οι τσάντες των μαθητών/τριών να μην είναι υπέρβαρες. Χρειάζεται λοιπόν να ελέγχονται από το βράδυ, ώστε να περιέχουν μόνο τα εντελώς απαραίτητα για την επόμενη μέρα. Κυρίως όμως να θυμάστε ότι η καθαριότητα και η τακτοποίηση των σχολικών ειδών που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι μάθημα αγωγής γι’ αυτά και κρίνεται απαραίτητη. Φέτος αναστέλλεται το πρόγραμμα «Η τσάντα στο σχολείο τουλάχιστον για 2 Σαββατοκύριακα το μήνα» λόγω συνθηκών Covid-19 (Υ Α Φ7/118240/Δ1/9-9-2020).
  • Επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιούν οι μαθητές/τριες κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου στον χώρο του σχολείου και δεν επιτρέπονται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018,Υ.ΠΑΙ.Θ.). Έχουμε παρατηρήσει ότι μερικά παιδιά, κυρίως στις εκπαιδευτικές επισκέψεις, φέρνουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ίσως επειδή έτσι η οικογένεια νιώθει περισσότερο ασφαλής ή για άλλους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, αν συμβεί κάτι, γνωρίζετε ότι σας ειδοποιούμε πάντα τηλεφωνικά είτε τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο είτε η τάξη τους βρίσκεται εκτός σχολείου σε εκπαιδευτική επίσκεψη. Επιβάλλεται όμως να ενημερώνετε άμεσα τον/την εκπαιδευτικό της τάξης για οποιαδήποτε αλλαγή στα τηλέφωνα της οικογένειας ή στα email επικοινωνίας σας.
  • Επιπλέον επισημαίνουμε την ευθύνη των γονέων για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, αν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πληροφορίες και οδηγίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/.
  • Σας υπενθυμίζουμε ότι η διευθυνση της ιστοσελίδας του σχολείου είναι https://olynthos-school.gr/ Μπορείτε να ενημερώνεστε για πολλά ζητήματα. Σας καλούμε να περιηγηθείτε στους διάφορους συνδέσμους υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις δράσεις του Σχολείου αλλά πολλά ιστορικά στοιχεία για το χωριό μας.
  • Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας θα λειτουργήσει κανονικά. Θα ενημερωθούν σχετικά τα παιδιά.
  • Σας παρακαλούμε να δίνετε στα παιδιά κλασικά χάρτινα χαρτομάντηλα και όχι άλλα (πχ. υφασμάτινα) που δημιουργούν προβλήματα στη γενικότερη υγιεινή του σχολείου (βούλωμα αποχετεύσεων). Η πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
  • Υπενθυμίζουμε ότι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής θα δώσει οδηγίες στα παιδιά για το πώς πρέπει να είναι ντυμένα στο μάθημα της Γυμναστικής. Παρακαλούμε να τις λάβετε υπόψη σας.
  • Το Ολοήμερο λειτουργεί σύμφωνα με την ΥΑ 69345/Δ1/2-5-2018 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η πρωινή ζώνη λειτουργεί από τις 7:00 έως 08.00 (Υποδοχή μαθητών 7.00-7.15) και το απογευματινό ωράριο του Ολοήμερου ξεκινά στις 13.15 και ολοκληρώνεται στις 16.00 ακριβώς. Η ώρα αποχώρησης κάθε μαθητή/τριας είναι αυτή που δηλώσατε στην αίτησή σας (15.00 ή 16.00) και όχι όποτε φτάνετε στο σχολείο. Πληρέστερη ενημέρωση για τη λειτουργία του Ολοήμερου θα γίνει από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, που θα διδάξουν σ’ αυτό.
  • Θα σας ενημερώνουμε για το άνοιγμα του Ολοήμερου πάντα σε σχέση με τη στελέχωση του σχολείου από εκπαιδευτικούς.

Ελπίζοντας στην τήρηση των ανωτέρω για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου,
σας ευχόμαστε Καλή σχολική χρονιά!
Ο Διευθυντής του σχολείου             Ο Σύλλογος Διδασκόντων
Βασίλης Μισαηλίδης”