Κοινωνία

Κρουαζιερόπλοια για τη στέγαση των προσφύγων στη Μόρια;

Έτοιμες να διαθέσουν τα πλοία τους σε τιμή κόστους είναι γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες, με αρκετούς ευρωβουλευτές να στηρίζουν την πρόταση.

Την πρόταση της χρήσης, προσωρινά, κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου για τη στέγαση των προσφύγων έκανε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Σειρά ναυτιλιακών εταιρειών έχουν υποβάλει πρόταση να διαθέσουν τα πλοία τους σε τιμή κόστους, δηλώνει η πολιτικός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο δίκτυο επαρχιακού τύπου RND. Δεδομένου ότι η αγορά κρουαζιέρας έχει καταρρεύσει, πολλές από αυτές τις εταιρείες θα ήταν «ευγνώμονες» για εναλλακτικές πηγές εσόδων, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ στο ίδιο δίκτυο. Εκτός αυτού, για πολλά πλοία έχουν ήδη καταρτιστεί σχέδια επιδημιολογικής ασφάλειας.

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση
Έτοιμη να διαθέσει κρουαζιερόπλοιά της είναι η γερμανική εταιρεία «Phoenix Reisen». «Έχουμε πλοία που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα εδώ στη Γερμανία, ενώ οι άνθρωποι εκεί είναι χωρίς τουαλέτες και δεν ξέρουν πού να κοιμηθούν», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Γιοχάνες Τσουρνίντεν.

Πρόθυμη επί της αρχής για συνομιλίες όπως και για την αποστολή πλοίων δηλώνει η TUI.

Όπως όμως επισημαίνει εκπρόσωπος του ομίλου, η εφαρμογή ανθρωπιστικών μέτρων προστασίας και στέγασης ανήκει στα καθήκοντα του δημοσίου.

Η πρόταση των Γερμανών πολιτικών δεν είναι νέα. Μετά την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε την περίπτωση να αξιοποιήσει και πλοία για τη στέγαση των προσφύγων.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close