Πριν την έξαρση της πανδημίας του COVID-19, οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν τις αεροπορικές πτήσεις ως ένα απλό μέσο μετάβασης από έναν προορισμό σε έναν άλλο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ωστόσο, εν μέσω παγκόσμιων περιορισμών μετακίνησης, οι ταξιδιώτες ονειρεύονται πλέον όχι μόνο τους ίδιους τους απομακρυσμένους προορισμούς, αλλά και την ίδια την πτήση. Την «ένεση αδρεναλίνης» που τους προσφέρει η απογείωση και την υπέροχη θέα της γης από ψηλά, μέσα από τα παράθυρα των αεροπλάνων.
Αυτήν ακριβώς την ανάγκη των ταξιδιωτών έρχονται να ικανοποιήσουν οι «πτήσεις στο πουθενά», αεροπορικά ταξίδια που πραγματοποιούνται αποκλειστικά για τη μαγεία των ίδιων των ταξιδιών και όχι για τη μετάβαση σε κάποιο συγκεκριμένο προορισμό.
Αποδεικνύοντας πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει σήμερα αυτές οι ταξιδιωτικές εμπειρίες, όλα τα εισιτήρια πτήσης της αεροπορικής εταιρείας Qantas, η οποία θα περιλαμβάνει «εναέρια περιήγηση» στα αξιοθέατα της Αυστραλίας, εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις δέκα λεπτά.
Οι επιβάτες της πτήσης ήταν πρόθυμοι να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να βρεθούν και πάλι στον ουρανό, σε μία περίοδο όπου τα περισσότερα αεροσκάφη που πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις στην Αυστραλία βρίσκονται «καθηλωμένα».

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με το αεροσκάφος «Qantas Boeing 787 Dreamliner». © Shutterstock
«Είναι πιθανότατα η πτήση που “ξεπούλησε” πιο γρήγορα στην ιστορία της Qantas», τόνισε σε ανακοίνωση του ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, Αλαν Τζόις.
«Στους ανθρώπους ξεκάθαρα λείπουν τα ταξίδια και η εμπειρία της πτήσης. Εάν συνεχίσει να υπάρχει ζήτηση, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε και άλλες τέτοιες θεαματικές πτήσεις, ενώ όλοι περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα», πρόσθεσε.
Οι επιβάτες της πτήσης θα μπορούν να απολαύσουν από ψηλά διάσημα αξιοθέατα της Αυστραλίας, όπως το λιμάνι του Σίδνεϊ. Το τζετ θα πραγματοποιήσει παράλληλα χαμηλή πτήση πάνω τον μονόλιθο του Ουλουρού και την παραλία Μπόντι του Σίδνεϊ.
«Υπόσχεται» επίσης ξεχωριστή ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της πτήσης, όπως τη συμμετοχή ενός guest σελέμπριτι.
Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί σε ένα αεροσκάφος Qantas Boeing 787 Dreamliner, που προορίζεται συνήθως για διηπειρωτικά ταξίδια. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολύ λίγες πτήσεις που εκτελούν δρομολόγια από και προς την Αυστραλία και ο διεθνής στόλος της Qantas βρίσκεται «παροπλισμένος».
Το Dreamliner φημίζεται για τα μεγάλα παράθυρά του, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για «περιοδεία» σε αξιοθέατα από τα 30.000 πόδια.
Η πτήση, με ονομασία QF787, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ στις 10 Οκτωβρίου και να επιστρέψει ακριβώς στο ίδιο σημείο επτά ώρες αργότερα. Υπήρχαν 134 εισιτήρια προς πώληση, τα οποία και έγιναν ανάρπαστα – παρόλο που κόστιζαν από 566 έως 2.734 δολάρια.
«Πτήσεις στο πουθενά»: η νέα ταξιδιωτική τάση
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια αεροπορική εταιρεία προσφέρει τέτοιου είδους πτήσεις εν μέσω πανδημίας. Σε ολόκληρη την Ασία, όπου τα σύνορα συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά, υπήρξαν πολλές πρόσφατες πτήσεις χωρίς κάποιον συγκεκριμένο προορισμό.

Η πτήση της Qantas ακολουθεί το παράδειγμα της μεγαλύτερης εταιρείας αερομεταφορών της Ταϊβάν EVA Air, η οποία προσέφερε στους πελάτες της ένα ταξίδι «στο πουθενά» στις 8 Αυγούστου, με το τζετ «Hello Kitty Dream».
Η All Nipon Airways (ANA) πραγματοποίησε επίσης μια πτήση χωρίς προορισμό τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αεροπορική εταιρεία υποστήριξε ότι προσπάθησε να αναπαράγει την «εμπειρία του θερέτρου της Χαβάης», με 300 ταξιδιώτες να επιβιβάζονται σε μια πτήση που διήρκεσε μιάμιση ώρα.
Παράλληλα, στις 19 Σεπτεμβρίου, μια πτήση αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Ταϊπέι, προσφέροντας σε 120 τουρίστες από την Ταϊβάν την ευκαιρία να δουν το νησί Ζεζού της Νότιας Κορέας από ψηλά.
«Ο Ατλας των Εξαφανισμένων Χωρών»: τα κράτη που «σβήστηκαν» από τον χάρτη
Μπορεί ο χάρτης του κόσμου να φαντάζει σταθερός και «αμετακίνητος», όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά ρευστός.
«Το ταξίδι αναμένεται να είναι μία εμπειρία από μόνο του», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Οργανισμού Τουρισμού της Κορέας, ο οποίος θα συμπεριλάβει ένα παιχνίδι ερωτήσεων και γεύσεις από την τοπική κουζίνα στη συνολική εμπειρία της πτήσης.
Η Signapore Airlines αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσης «πτήσεις στο πουθενά» τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας της Σιγκαπούρης Straits Times.
Σε διεθνές επίπεδο, οι πτήσεις έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να μην πραγματοποιήσουν φέτος κάποιο ταξίδι, με την απειλή του COVID-19 να είναι ακόμη υπαρκτή.
Το να δίνουν οι άνθρωποι χρήματα για να βιώσουν την εμπειρία ενός «εικονικού» ταξιδιού, ίσως να φάνταζε εξαιρετικά παράλογο μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Ομως, οι αλλαγές που έφερε στις ζωές όλων η πανδημία, προκάλεσαν μια τεράστια ανάγκη στους ανθρώπους να αισθανθούν πως οι ζωές τους επιστρέφουν και πάλι στην προ-COVID πραγματικότητα. Και αυτά τα ασυνήθιστα ταξίδια παρέχουν αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα, κάνοντας τους επιβάτες τους να νιώσουν ότι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν και πάλι.
με πληροφορίες από CNN Travel
Πηγή: travelestate.gr