Το ενδεχόμενο του lockdown εξετάζεται για το Άγιον Όρος μετά την εμφάνιση οκτώ κρουσμάτων στην Ιερά Μόνη του Αγίου Παύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ήδη στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, μετά την έξαρση του κορωνοϊού.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στην περιοχή παρουσία των διοικητικών αρχών του Αγίου Όρους για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν οι νέες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή.
«Υπάρχει φόβος για περισσότερα κρούσματα και θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και αλλού. Το ενδεχόμενο να κλείσει το Άγιον Όρος σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ανοιχτό», λένε στο protothema.gr πηγες από το Άγιο Όρος.
Τις επόμενες ώρες το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφτεί όλα τα σημεία και να συνομιλήσει με τους μοναχούς. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας στις Καρυές, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους μοναχούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ιερά κοινότητα έχει περιορίσει τον αριθμό προσκυνητών στον Άθω, και κατά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού γίνεται θερμομέτρηση.
Ήδη πάντως έχει τεθεί σε καραντίνα η Μόνη του Αγίου Παύλου μετά την εμφάνιση των οκτώ κρουσμάτων, ενώ τουλάχιστον ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην μονή Χελανδαρίου και ένα άλλο στη Λακοσκήτη.
«Δεν ξέρουμε κατά ποσό τηρήθηκαν σωστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μέσα στο Άγιον Όρος. Υπάρχει μεγαλος φόβος η εξάπλωση να είναι τεράστια».
Σε κρίσιμη κατάσταση πάντως παραμένει ο μοναχός που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονικη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε χθες η Voria.gr ο Σωτήρης Τσιόδρας επικοινώνησε με το νοσοκομείο ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του.
Πηγή: protothema.gr / voria.gr