Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ για κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και άλλα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καρδίτσας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής, ο Δήμος παραθέτει σειρά πληροφοριών που δίνει ο ΕΟΔΥ σχετικά με την εμφάνιση του ιού και μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν.
Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου; Είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα (π.χ. άλογα, πτηνά). Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου; Ο ιός ονομάσθηκε έτσι γιατί αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.
Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
·Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού). Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά (ορισμένα είδη). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά. Τα μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν στη συνέχεια τον ιό σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με το τσίμπημά τους. Οι άνθρωποι -όπως και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα)- που έχουν μολυνθεί θεωρούνται «αδιέξοδοι ξενιστές», δηλαδή δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια (δεν μολύνουν κουνούπια), καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για την περαιτέρω μόλυνση των κουνουπιών.
· Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις: Σε πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων έχει συμβεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου ή μετάγγιση αίματος, ενώ σπανιότατες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη) ή με το μητρικό γάλα.
· Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), ούτε μέσω σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Δεν φαίνεται να μεταδίδεται, επίσης, στον άνθρωπο από την απλή επαφή με ζωντανά ζώα (έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις επαγγελματικής έκθεσης σε εργαστήρια και κατά τη διάρκεια αυτοψιών).
Πώς έρχεται ο ιός σε μία περιοχή; Ο ιός έρχεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων- πτηνών. Στην Ευρώπη, ο ιός εισάγεται μέσω μεταναστευτικών πτηνών που έρχονται από την υπο-σαχάρια Αφρική, τη βόρειο Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.
Ποια κουνούπια μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου; Αν και μπορεί να μολυνθούν από τον ιό πολλά είδη κουνουπιών, τα «κοινά» κουνούπια (γένους Culex) φαίνεται να είναι τα πιο σημαντικά για τη διατήρηση και μετάδοση του ιού στη φύση και τη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους, στην Ευρώπη. Τα κουνούπια αυτά υπάρχουν παντού, μέσα στο σπίτι μας και έξω, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον και τσιμπούν κυρίως βραδινές ώρες (από αργά το απόγευμα έως το πρωί).
Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.
· Ασυμπτωματική λοίμωξη: Τα περισσότερα άτομα (το 80%) δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
· Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν (σχετικά) ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στα μάτια, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετοί, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικό εξάνθημα και διόγκωση των λεμφαδένων.
· Σοβαρή μορφή νόσου: Περίπου 1 στα 150 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) εμφανίζουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, νοητική σύγχυση, κώμα), αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις, σοβαρή μυϊκή αδυναμία, προβλήματα στην όραση.
Τα γενικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, μέτρα για τον έλεγχο των κουνουπιών, μέτρα για την ασφάλεια του αίματος και των μεταμοσχεύσεων και ενίσχυση της επιτήρησης σε ανθρώπους, ζώα και διαβιβαστές.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ` όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Ιδιαίτερη συνέπεια στην τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας απαιτείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη, απόψε και από ώρα 22.00 ως 24.00 θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του οικισμού «Ναυτίλος» της Ιερισσού, ψεκασμοί ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκαν.
Οι εφαρμογές θα γίνουν τις βραδινές ώρες που υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. Ταυτόχρονα και για όσο διαρκέσουν, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν η να παραμένουν εκτός της κατοικίας τους πολίτες και ζώα, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους στο ψεκαστικό υγρό.
Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί έχει νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συγκεκριμένο σκοπό. Το σκεύασμα φωτοδιασπάται στο πρώτο ηλιακό φως του πρωινού και δεν έχει υπολειμματική δράση.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη πολίτη στο δρόμο κατά τη διάρκεια των εκνεφώσεων, ο υπεύθυνος ψεκασμού θα είναι αναγκασμένος να σταματά τον ψεκασμό και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο.
Οι πολίτες στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των κατοικιών τους και να φροντίσουν να μη είναι εκτεθειμένα στους εξωτερικούς χώρους είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κ.λ.π). Μπορούν να τα ανοίξουν και πάλι μετά από περίπου μια ώρα από τη λήξη των ψεκασμών. Επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας. Επίσης αντίστοιχη μέριμνα συστήνεται να ληφθεί και για τα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν υπό την παρουσία και επίβλεψη ειδικών επιστημόνων της Περιφέρειας και εκπροσώπων του Δήμου Βόλβης.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι να βοηθήσουν στο παραπάνω έργο που γίνεται αποκλειστικά για την προστασία της υγείας τους.
Μπορείτε να δείτε οδηγίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα μέτρα προστασίας από τον ιό του δυτικού Νείλου στο link: http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35…