Σε εφαρμογή «μοντέλου Μαδρίτης» προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.
Η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού κρίνεται αναγκαία μετά την εκτόξευση των νέων κρουσμάτων αλλά και την σημαντική αύξηση των εισαχθέντων στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς.
Κι ενώ η επιστημονική κοινότητα ζητά νέα γενναία μέτρα για την εξάλειψη των εστιών υπερμετάδοσης, οι αυστηρότεροι κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή χθες στο Λεκανοπέδιο, κρίνονται ως… πρελούδιο για την επόμενη φάση αυστηροποίησης των μέτρων, η οποία προσιδιάζει στο… «μοντέλο Μαρδίτης».
Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο ήπιου lockdown, με το οποίο οι Ισπανοί -η οποίοι το εφάρμοσαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη- επιχείρησαν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.
Με τους επιδημιολόγους να επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα θα δείξουν την αποτελεσματικότητά τους σε 7 – 10 μέρες, η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη ως προς την ανακοίνωση των επιπλέον, αυστηρότερων, αποφάσεων.
Πώς θα εφαρμοστεί
Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.
Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ., δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.
Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: Τα καταστήματα κλείνουν στις 10 το βράδυ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.
Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.
Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.
Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
Αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
Νέα επικοινωνιακή καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.
Η επιστροφή των SMS ή των γραπτών δηλώσεων μετακίνησης είναι κάτι που προς το παρόν μένει ανοικτό.
Πηγή: cnn.gr