Μετά από 20 χρόνια χωρίς απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι δύο χώρες αναμένεται να «επανασυνδεθούν» μέσω θαλάσσης τον Μάιο του 2021.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλειος Δημητριάδης, εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για να επαναφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν κληθεί να υποβάλουν προσφορές για την ανάληψη της διαδρομής.
Το πλοίο που θα πραγματοποιήσει τελικά το δρομολόγιο αναμένεται να συνδέσει είτε τη Λάρνακα είτε τη Λεμεσό με τον Πειραιά. Από την Λεμεσό υπολογίζεται ότι το ταξίδι θα διαρκεί περίπου 16 ώρες, ενώ από την Λάρνακα η διαδρομή θα διαρκούσε μόλις δύο ώρες περισσότερο.
Σε αντίθεση με τις πολλές καθημερινές πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, το πλοίο θα ταξιδεύει μόνο μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κάθε δύο εβδομάδες τον χειμώνα.
Η κυβέρνηση της Κύπρου αναμένεται να παρέχει ετήσια επιδότηση μεγίστου ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προορίζεται ειδικά για επιβάτες και όχι για φορτία.
Τα εισιτήρια απλής μετάβασης αναμένεται να κοστίζουν περίπου 50€ με παραμονή στο κατάστρωμα ή 80 € με διαμονή σε καμπίνα. Τα επιπρόσθετα λιμενικά τέλη θα μπορούσαν βέβαια να προσθέσουν περίπου 25€ στην τελική τιμή. Τα αυτοκίνητα θα μεταφέρονται με επιπλέον 75€.
Η πιο άμεση διαδρομή περνά από το νησί της Ρόδου, ενώ πιστεύεται ότι θα μπορούσε να γίνεται κάποια στάση εκεί, η οποία – αν και θα πρόσθετε περίπου δύο ώρες στη διάρκεια του ταξιδιού – θα αύξανε τις ευκαιρίες σύνδεσης με τα νησιά των Δωδεκανήσων.
Οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα είναι «μια υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος» και, ως εκ τούτου, μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση.
Στη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρχαν πλοία που παρείχαν απευθείας σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Όμως οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους αερομεταφορείς που παρείχαν οικονομικά πακέτα και η τελευταία ακτοπλοϊκή διαδρομή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιήθηκε το 2000.
Πηγή: travelestate.gr