Η τηλεοπτική εκπομπή “πολιτιστικό ημερολόγιο” ολοκλήρωσε τα γυρίσματα στο χώρο της αρχαίας πόλης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημερινό χωριό. 
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τους δύο λόφους και έκταση στους πρόποδές τους, όπου βρίσκεται το φυλάκιο και κτήριο που στεγάζει χώρους υποδομής των επισκεπτών και συγχρόνως φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση. Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη στους δύο λόφους. Η αρχαϊκή πόλη, κτισμένη με υποτυπώδες πολεοδομικό σχέδιο καταλάμβανε σχεδόν όλο τον νότιο λόφο, στο νότιο άκρο του οποίου έχουν ανασκαφεί λείψανα οικισμού της νεότερης νεολιθικής και ερείπια πύργου του 12ου αι. μ.Χ. Από την αρχαϊκή πόλη εντοπίστηκαν δύο λεωφόροι, κατά μήκος του ανατολικού και του δυτικού άκρου της πόλης, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με εγκάρσιους δρόμους. Στην ανατολική λεωφόρο εντοπίστηκαν καταστήματα, μικρές κατοικίες και αποθηκευτικοί λάκκοι, ενώ στο βόρειο τμήμα του λόφου ανασκάφηκε το διοικητικό κέντρο: η αγορά και το πρυτανείο.

Η θέση της Ολύνθου, γνωστή από τον περασμένο αιώνα, ανταποκρίνεται απόλυτα στις αρχαίες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες απείχε 60 στάδια από την Ποτίδαια και 20 στάδια (2,5 χλμ.) από τη Μηκύβερνα, το επίνειό της στο μυχό του Τορωναίου κόλπου. Η Όλυνθος ήταν κτισμένη επάνω σε έναν διπλό λόφο, στο νότιο τμήμα του οποίου εντοπίζονται κατάλοιπα από τη νεότερη νεολιθική εποχή (3000 – 2500 π.Χ.). Το προελληνικό της όνομα σημαίνει αγριοσυκιά και κατά την παράδοση Κτίστης-Ήρωάς της ήταν ο Όλυνθος, γιος του Ηρακλή και της vύφης Βόλβης ή του θρακικού θεού Στρυμόνα.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η πόλη κτίστηκε από τους Βοττιαίους, οι οποίοι μετά την εκδίωξή τους από τους Μακεδόνες, μετοίκησαν στη Χαλκιδική. Ο συγκεκριμένος οικισμός καταστράφηκε το 479 π.Χ. από τους Πέρσες, όταν επέστρεφαν στην Ασία μετά την ήττα τους στις Πλαταιές, και παραδόθηκε στους Χαλκιδείς.
πηγή:http://odysseus.culture.gr/

ευχαριστούμε θερμά τον προϊστάμενο της εφορείας αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους κ.Ιωάννη Κανονίδη την αρχαιολόγο και υπεύθυνη του έργου της ανασκαφής κ.Μπεττίνα Τσιγαρίδα,τον αρχαιολόγο Σπύρο Βασιλείου.

Το επεισόδιο θα μεταδοθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το πολιτιστικό ημερολόγιο διανύει την 9η του τηλεοπτική περίοδο.
ΣΕ 11 ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & HELLENIC TV ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.
1. TV 100 Θες/νίκη www.ellastv.gr
2. STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΑΜΙΑ (ote tv)** www.ellastv.gr
3. TRT ΒΟΛΟΣ(ote tv)**
4. ΚΡΗΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ(ote tv)** www.ellastv.gr
5. ΣΥΡΟΣ TV ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
6. FLASH CHANNEL ΚΟΖΑΝΗ
7. BLUE SKY ΑΤΤΙΚΗ(ote tv)** www.ellastv.gr.
8.ΔΕΛΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ(ote tv)** www.ellastv.gr
9. HELLENIC TV LONDON
10.AIGAIO TV ΚΑΛΥΜΝΟΣ
11. ΙΩΑΝΝΙΝΑ TV

Παρουσίαση -παραγωγή :Σουζάνα Καζάκα
Σκηνοθεσία -φωτογραφία:Ζωή Γανίτη
Μοντάζ:Αλεξάνδρα Νικολούδη
μουσική επεισοδίου:Ancient Greek Lyre Barbiton played by Nikos Xanthoulis | Luthieros Music Instruments-Seikilo Music and More