Μια πόλη πολυπολιτισμική κοσμοπολίτισσα με ανθρώπους ζεστούς φιλόξενους ,που αγαπούν την πόλη σέβονται την ιστορία και ατενίζουν το αύριο με ευθύνη για την διαφύλαξη της ιστορικότητας της.
Η συνάντηση με αγαπημένους φίλους και καταξιωμένους  συναδέλφους ,ήταν για μας μεγάλη χαρά.Ευχαριστούμε τη Νατάσα Θεοδοσίου και τον Θανάση Σοφιανό τους αγαπητούς συναδέλφους για την πολύτιμη βοήθεια τους και την θερμή υποδοχή,μας έκανε να αισθανθούμε την υποχρέωση να ξανά επισκεφθούμε τις ομορφιές της .

Η πόλη της Καβάλας έχει μακραίωνη  ιστορία και “ακούει” στα ονόματα Νεάπολις κατά τον7ο αιώνα π.Χ.-746 μ.Χ.,Χριστούπολις από το 746 μ.Χ.-1470 μ.Χ.και  Καβάλλα -παλαιά γραφή περίπου έως στη δεκαετία του 1940 άλλαξε σε  Καβάλα 1470 μ.Χ.
Μια πόλη που από μόνη της αποτελεί ένα αμφιθεατρικό σκηνικό,την ζήλεψαν πολλοί Τούρκοι-Αιγύπτιοι…όμως αυτή τους δέχθηκε και μετά τους απομάκρυνε,κράτησε όμως τα στολίδια τους και τα διατήρησε… να αντανακλούν στον ήλιο και στην θάλασσα.

Αργότερα έγινε η ¨ΜΕΚΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ¨ άνθηση οικονομική και πολιτισμική και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών οι πρόσφυγες της Ιωνίας και όχι μόνο βρήκαν εδώ την πατρίδα τους και ριζώσανε.
Εμείς επισκεφθήκαμε το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού για την ανάγκη των τηλεοπτικών γυρισμάτων της εκπομπή «Πολιτιστικό Ημερολόγιο».  Το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού θεματοφύλακας του  πολιτισμού και της  ιστορίας των προσφύγων που το 1922 που υποχρεώθηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους να εγκατασταθούν στην πόλη και να ριζώσουν.
Αποτελούν σήμερα περίπου το 60%του πληθυσμού της «η δεύτερη στάση μας, η χερσόνησος της Παναγίας,με την Ακρόπολη να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της,μας έδωσε την συνολική εικόνα της πόλης,αλλά και τους λόγους που αποτέλεσε μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές,για την θέση της,την απαράμιλλη ομορφιά της και το λιμάνι της σημείο αναφοράς εκατοντάδες χρόνια συνδεδεμένα με την ιστορία και την ανάπτυξη της.

Τα στενά δρομάκια γύρω από την Ακρόπολη (κάστρο) αμφιθεατρικά δομημένο με αρχιτεκτονικά και χρωματικά μοναδικά σύνολα ήταν η επόμενη στάση ανάμεσα τους το Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) .
Αφήνοντας τον ιστορικό ιστό της και κατηφορίζοντας προς το λιμάνι και το σημερινό κέντρο της, θαυμάσαμε τις καμάρες του υδραγωγείου που τροφοδοτούσε για αιώνες την πόλη μεταφέροντας στην ραχοκοκαλιά του το νερό από την «μάνα του νερού» στην πόλη.

Οι καπναποθήκες κοντά στο λιμάνι κτήρια τεράστια,που χρησιμοποιήθηκαν από τις εταιρίες επεξεργασίας και εμπορίας καπνού και ακόμα κοσμούν την πόλη όπως η δημοτική πινακοθήκη στην πλατεία καπνεργάτη.
Ο δήμαρχος της πόλης Θόδωρος Μουριάδης μας μίλησε για της δυνατότητες και την προοπτική της Καβάλας μοιράστηκε μαζί μας τις ανησυχίες του για το μέλλον αλλά και τη δυναμικής της πόλης του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Καβάλα δεν είναι μόνο αυτή είναι πολύπλευρη και οι εικόνες της δε σε αφήνουν να την ξεχάσεις.
η εκπομπή θα μεταδοθεί από την εκπομπή πολιτιστικό ημερολόγιο σε 11 περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Παρουσίαση-παραγωγή:Σουζάνα Καζάκα
Σκηνοθεσία-Φωτογραφία:Ζωή Γανίτη
editing:Αλεξάνδρα Νικολούδη
Ηχοληψία:Παναγιώτης Κούσβας