Έχοντας κλείσει τα 18 της χρόνια η νεαρή αθλήτρια έχει δείξει το ταλέντο της και είναι ικανή να αφήσει το στίγμα της στο αγώνισμα. Θέλει να βάλει το όνομά της δίπλα στις σπουδαίες κυρίες του ελληνικού ακοντισμού που έλαμψαν σε παγκόσμιο επίπεδο, τις Άννα Βερούλη, Σοφία Σακοράφα και Μιρέλα Μανιάνι.
Γεννημένη στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 στη Θεσσαλονίκη από μικρή έδειξε την έφεσή της για τον στίβο. Στη Δ’ Δημοτικού άρχισε να ασχολείται και στην Α’ Γυμνασίου την είδε ο σημερινός προπονητής της Γιώργος Μποτσκαριώβ. Ένα μπαλάκι που έριχνε ήταν η αφορμή για τον Έλληνα προπονητή για να διακρίνει την ικανότητά της στο ακόντιο. Αφού έκανε για λίγο σύνθετα, ξεκίνησε να γυμνάζεται αποκλειστικά στο ακόντιο. Τώρα έχουν κλείσει πάνω από εννέα χρόνια που συνεργάζονται.
«Έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή σχέση και ίσως να παίζει ρόλο και πως είναι μικρός στην ηλικία, 38 ετών. Σοβαρός στην προπόνηση και όταν υπάρχει πίεση ξέρει πως να με χαλαρώνει. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως υπάρχει καλό κλίμα σε όλο το γκρουπ».

Η Ελίνα Τζένγκο είναι η μικρότερη από τις τρεις αδελφές στην οικογένειά της που προέρχεται από την Αλβανία, με τον πατέρα της να είναι από τη Λοζάν και τη μητέρα της από την Κορυτσά. Η Ιζαμπέλα ήταν παλιά πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία, ενώ για λίγο είχε ασχοληθεί με τον στίβο και η Πάολα.
Λόγω της οικονομικής κρίσης στη γειτονική χώρα μετανάστευσαν στην Ελλάδα και ζουν στην Καλλικράτεια. Οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά κάνει την προσπάθειά της.
«Δεν έχουμε γυμναστήριο και μερικά βάρη που έχουμε σε μια αίθουσα, αναγκαζόμαστε να τα βγάζουμε έξω για να προπονηθούμε. Δεν έχουμε ούτε γήπεδο. Υπάρχει ένα γηπεδάκι ποδοσφαίρου στον Άγιο Παύλο. Δεξιά έχει ένα γκρεμό και αριστερά ένα κτίριο και πρέπει να είμαι προσεκτική με τις βολές. Πολλές φορές φεύγει το ακόντιο στο γκρεμό και είτε στραβώνει ή το χάνουμε. Όταν μεγαλώσουν τα μέτρα που ρίχνω τότε δύσκολα θα μπορώ να ρίχνω σε αυτό το γήπεδο»

Και τα μέτρα δεν θα αργήσουν να έρθουν για την ρίπτρια που ανήκει στο σύλλογο της περιοχής τον Α.Σ. Κένταυρος Χαλκιδικής.
Φέτος παρά την πανδημία με τον κορωνοϊό, κατάφερε να ρίξει μεγάλες βολές. Στις 8 Ιουλίου στη διάρκεια του μίτινγκ ρίψεων «Κώστας Σπανίδης» στο Καυταντζόγλειο στάδιο στη Θεσσαλονίκη έριξε 61,53μ. Βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 που κατείχε η ίδια με 61,48μ. από την 1η Ιουνίου του 2019 στο μίτινγκ του Χάλε στη Γερμανία.
Η επίδοσή της σήμανε και τη δυναμικά επιστροφή της, αφού είχε μείνει αρκετό διάστημα εκτός λόγω προβλήματος τραυματισμού. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20 στα Ιωάννινα και στο στάδιο «Ζωσιμάδες» έστειλε το ακόντιο στα 63,96μ. πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Κ20.
Δυστυχώς λόγω απουσίας ντόπινγκ κοντρόλ στη διοργάνωση, αναγκάστηκε να πάει στην Πάτρα για να περάσει έλεγχο, όμως η World Athletics το ακύρωσε, καθώς δεν υπήρχε συνοδός από το ΕΣΚΑΝ στο διάστημα που πήγε από τα Ιωάννινα στην Πάτρα. Μια κακή στιγμή για τη νεαρή, χωρίς να ευθύνεται λόγω των προβλημάτων του ΕΣΚΑΝ.

«Ήμουν τραυματισμένη το 2019 και ανυπομονούσα για το 2020. Παρά ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, ήμουν σε καλή κατάσταση. Χάρηκε που ήρθαν οι μεγάλες βολές, αλλά η ακύρωση με επηρέασε ψυχολογικά. Γράφηκαν και διάφορα πράγματα και αυτό με ενόχλησε. Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε. Μετά το ρεκόρ ήμουν έτοιμη για έλεγχο, αλλά δεν υπήρχε. Την επόμενη ημέρα πήγα και πέρασα κοντρόλ στην Πάτρα, αλλά δεν υπήρχε επιτήρηση. Το μόνο που έχω να πω είναι να γίνει μάθημα ώστε να μη συμβεί ξανά σε κανέναν. Η δουλειά μου είναι να προχωράω μπροστά και αυτό κάνω».
Η βολή στα 63,96μ. είναι φυσικά καταγεγραμμένη κανονικά στη World Athletics και είναι η 9η επίδοση φέτος στον κόσμο (στην κάτω φωτό). Επίσης, αποτελεί και το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 στο αγώνισμα, μια παρουσία που της έδωσε και το «εισιτήριο» να μπει στην Α’ κατηγορία του σχεδιασμού.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που μπήκα στη μεγάλη κατηγορία και που με στηρίζει ο ΣΕΓΑΣ. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί χρειάστηκαν θυσίες από μένα και την οικογένειά μου. Μόνο εγώ ξέρω τι έχουμε περάσει».
Τώρα έχοντας αφήσει πίσω της την αγωνιστική σεζόν, προετοιμάζεται για την επόμενη έχοντας βάλει υψηλούς στόχους.
«Το μεγάλο όνειρό μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και του χρόνου είναι μια ευκαιρία να το πραγματοποιήσω με τη συμμετοχή μου στο Τόκιο. Αυτό που θέλω είναι να μην έχω κάποιο τραυματισμό. Θα δουλέψω σκληρά με στόχο να συνεχίσω τις καλές επιδόσεις και να σταθεροποιηθώ. Θα προσπαθήσω από τους πρώτους αγώνες να πιάσω το όριο ή να έχω καλή θέση στο ράνκινγκ. Εκτός όμως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στο Ταλίν, που μπορώ να διακριθώ. Επίσης, θα προσπαθήσω και για μια θέση στην Εθνική ομάδα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων».
Η Ελίνα Τζένγκο έχει ύψος 1,74μ. και βάρος 76 κιλά. Πρότυπά της είναι η Σοφία Σακοράφα και η Μιρέλα Μανιάνι και έχει παρακολουθήσει πολλά βίντεο από τις βολές τους.

Πηγή: athletics-magazine.gr