Εννιά ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι νόσησε από κορωνοϊό και τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες, ο Ντόλαντ Τραμπ επανεκκινεί την προεκλογική του καμπάνια και επιστρέφει στις δημόσιες εμφανίσεις του. Περίπου 500 άτομα παρέστησαν στην 18λεπτη εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στον κήπο του Λευκού Οίκου. Οι παρευρισκόμενοι δεν τήρησαν τα μέτρα απόστασης, ούτε φόρεσαν μάσκες. Στην ομιλία του εφάρμοσε τακτικές τρόμου που έχει υιοθετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του.
Ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση που επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, θα επιβάλουν μια είδους σταυροφορία ενάντια στην επιβολή του νόμου. Η εκδήλωση του Σαββάτου προοριζόταν για τους Μαύρους και τους Λατίνους συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι, όπως υποστήριξε ο Τραμπ, επωφελούνται από την πολιτική ατζέντα του. Στους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβάνονταν μέλη της γνωστής ομάδας “BLEXIT”, η οποία ιδρύθηκε από τον συντηρητικό πυροσβέστη Καντανς Όουενς για να ενθαρρύνει τους Αφροαμερικανούς να αποχωρήσουν από το Δημοκρατικό Κόμμα (παραδοσιακά αυτό επιλέγουν).

 

Ακούγοντας, όμως, με προσοχή κανείς την ομιλία του, ήταν σαφές ότι αυτή απευθύνεται σε λευκούς και μάλιστα προνομιούχους, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το κίνημα Black Lives Matter. Συνέχισε να υποτιμά τον ιό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα τον «νικήσουν» και ότι οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν ισχυρά θεραπευτικά. Ενώπιον του πλήθους που φώναζε “Τέσσερα χρόνια ακόμα!”, έβγαλε και πάλι επιδεικτικά τη μάσκα του, διαβεβαιώνοντας τους οπαδούς του ότι ο κορωνοϊός “θα εξαφανιστεί” πολύ σύντομα. «Αρχίζει να υποχωρεί», είπε, παραβλέποντας την πρόσφατη ανοδική τάση στα κρούσματα. «Θέλω να ξέρετε ότι το έθνος μας θα νικήσει αυτόν το φρικτό κινεζικό ιό». Για τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματίσει τρία ράλι: στη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια και την Αϊόβα.
Ακυρώθηκε το δεύτερο ντιμπέιτ
Εντωμεταξύ, ακυρώθηκε το δεύτερο ντιμπέιτ που ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. «Είναι πλέον προφανές ότι δεν θα διεξαχθεί η τηλεμαχία στις 15 Οκτωβρίου και η επιτροπή θα στρέψει την προσοχή της στις προετοιμασίες για το τελικό προεδρικό ντιμπέιτ που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Οκτωβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ανεξάρτητης επιτροπής που διοργανώνει το ντιμπέιτ.
Στην τηλεοπτική αναμέτρηση των αντιπροέδρων, φάνηκε να επικρατεί η Καμάλα Χάρις. Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε και μία δημοσκόπηση που οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από τον Τραμπ, διαφοροποιούμενοι από την πολιτική του. Πολλοί είναι και οι Αμερικανοί μεγαλύτερης ηλικίας που τους τελευταίους μήνες απομακρύνθηκαν από τον Τραμπ εξαιτίας της πανδημίας. Πρόκειται για μία σημαντική ομάδα ψηφοφόρων που του έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση το 2016. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μπάιντεν εθνικό προβάδισμα 16 μονάδων (57% έναντι του 41%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, η Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Στα τέσσερα από αυτά φαίνεται να επικρατεί ο Μπάιντεν.
Η εκστρατεία του δημοκρατικού υποψηφίου σ’ έναν χρόνο, έχει δαπανήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις. Μονάχα την περασμένη εβδομάδα, ξόδεψε 40,3 εκατομμύρια δολάρια για διαφημιστικό χρόνο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ο Τραμπ δαπάνησε περίπου 23,3 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία Advertising Analytics. Επιπλέον, μόνο στο Facebook έδωσε 5,2 εκατομμύρια δολάρια σε εφτά ημέρες, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν που ξεπέρασε τα 5,9 εκατομμύρια.

Παρά τις δημοσκοπήσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Μπάιντεν, η επικράτηση κρίνεται μέχρι και την τελευταία ημέρα.
Πηγή: protothema.gr