Το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» στη Σκιάθο, «προσφέρει απλόχερα» εκστατικές στιγμές απογείωσης και προσγείωσης αεροσκαφών. Τα δεκάδες βίντεο με στιγμιότυπα ριψοκίνδυνων «επισκέψεων» αεροσκαφών στο νησί, το πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο.
Αεροπλάνα που πετούν σε απόσταση «αναπνοής» πάνω από τα κεφάλια των παραθεριστών, δεκάδες λάτρεις του plane spotting που συρρέουν για να δουν μερικές από τις εντυπωσιακότερες προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών και τουρίστες που «εκσφενδονίζονται» από το έντονο κύμα αέρα που δημιουργούν τα αεροπλάνα κατά την απογείωση τους.
Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κάποιος που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο της Σκιάθου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως «το Sint Maarten ή Saint Martin της Ευρώπης».
Ο Διεθνής Αερολιμένας Σκιάθου βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, σε απόσταση «αναπνοής» από την παραλία. Ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης απέχει μόλις μερικά μέτρα μακριά από την παραλία, όντας πολύ κοντά στη χώρα της Σκιάθου.
Με διαστάσεις μόλις 1.628×30 μέτρα, ο διάδρομος του αεροδρομίου θεωρείται αρκετά μικρός για τα εμπορικά αεροσκάφη. Παρ’ όλα αυτά, «εξυπηρετεί» από πτήσεις chapter έως και αεροσκαφών Boeing 757.
Τα αεροσκάφη που προσγειώνονται από τον «διάδρομο 2» περνούν σε κοντινή απόσταση από τα ανατολικά της Σκιάθου, ακριβώς πάνω από τον παραλιακό δρόμο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον αερολιμένα. Αυτό το σημείο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των plane spotters.
Εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν μια «ένεση αδρεναλίνης», συνωστίζονται κάθε μέρα έξω από την περίφραξη του αεροδρομίου και – στήνοντας τις κάμερες και κρατώντας σταθερά τα smartphone τους – προσπαθούν να καταγράψουν τις εντυπωσιακές απογειώσεις και – κυρίως – προσγειώσεις αεροσκαφών, τα οποία περνούν κυριολεκτικά δίπλα από τα κεφάλια τους.
Φέτος μάλιστα, η δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας ναυλώσεων ιδιωτικών αεροσκαφών PrivateFly, η οποία ανέδειξε τα δέκα αεροδρόμια με τα ωραιότερα τοπία προσγείωσης στον κόσμο, συμπεριέλαβε στη λίστα του και το αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» , το οποίο έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με βάση τις προτιμήσεις του κοινού.
«Η εκπληκτική θέα στο νησί της Σκιάθου και η αίσθηση ότι μπορείτε να αγγίξετε τη θάλασσα λίγα δευτερόλεπτα πριν από την προσγείωση είναι συναρπαστική. Επιπλέον, το να απέχετε μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που ξεκινά ο αεροδιάδρομος, σας προσφέρει μία εντελώς ξεχωριστή εμπειρία για το πως προσγειώνεται ένα αεροπλάνο», ανέφεραν επιβάτες πτήσεων που προσγειώθηκαν στη Σκιάθο.
Ο κίνδυνος για τους «plane spotters»
H παρακολούθηση αεροπλάνων ή plane spotting είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι, το οποίο σχετίζεται με το «δέος» που προκαλούν τα αεροπλάνα στους ανθρώπους. Πότε μπορεί όμως αυτό το το χόμπι να γίνει επικίνδυνο;
Μπορεί οι εντυπωσιακές απογειώσεις και προσγειώσεις από το αεροδρόμιο της Σκιάθου να εντυπωσιάζουν, όμως ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος από απροσεξία είναι αρκετά υψηλός.
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απαιτούν μάλιστα από τους κυβερνήτες τους να υποβληθούν σε επιπλέον εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν τον αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ όλες οι προσγειώσεις γίνονται από τον πρώτο κυβερνήτη.
Η πολύ μικρή απόσταση που χωρίζει τον αεροδιάδρομο από τη θάλασσα, το γεγονός ότι τα αεροπλάνα αναγκάζονται να περάσουν πολύ κοντά από τον επαρχιακό δρόμο για να προσγειωθούν και οι plane spotters που βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον διάδρομο προσγείωσης προκειμένου να απαθανατίσουν από κοντά ή να βγάλουν selfie με τα αεροσκάφη, αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο.
Ορισμένοι από αυτούς ανεβαίνουν μάλιστα στο τοιχάκι που βρίσκεται μπροστά από τον διάδρομο προσγείωσης, το σημείο όπου τα αεροσκάφη φτάνουν στην κοντινότερη θέση τους με το έδαφος πριν προσγειωθούν.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιοι από τους τουρίστες παρασύρονται από το κύμα αέρα που προκαλεί το αεροπλάνο. Το 2017, μια 57χρονη Νεοζηλανδή τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν οι αναταράξεις από τους κινητήρες του αεροσκάφους της παρέσυραν και την πέταξαν πάνω στα βράχια.
Ωστόσο, οι ενθουσιώδεις τουρίστες βρίσκονται εκεί με δική τους ευθύνη. Υπάρχει μια πινακίδα που αναφέρει: «Κίνδυνος. Σας παρακαλώ αποφύγετε τις ριπές του αεροπλάνου».
Καθώς λοιπόν η Σκιάθος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των plane spotters – με τους λόγους να είναι κάτι παραπάνω από προφανείς -, ο επόμενος στόχος ίσως θα πρέπει να είναι να συνδυαστεί αυτό το χόμπι με απόλυτα ασφαλείς διαδικασίες.

Πηγή: travelestate.gr