Δήμος ΠολυγύρουΧαλκιδική

Ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα ο Ταξιάρχης

Στην τοπική ενότητα του Ταξιάρχη θα πραγματοποιηθεί τοπικό συμβούλιο σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 19:00μ.μ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του χωριού την παραμονή των Αρχαγγέλων 7 Νοεμβρίου μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ταξιάρχη ήταν το πρώτο πανελληνίως που στολίστηκε και φωτίστηκε πέρσι.

Επίσης παρακαλούνται οι ελατοπαραγωγοί κυρίως αλλά και κάτοικοι του χωριού να παρευρεθούν στην κοινότητα για ενημέρωση στο θέμα των ζημιών που έχουν υποστεί τα έλατα φέτος από τον παγετό κ το χαλάζι.

Ταξιάρχης, το χωριό των ελάτων

ΜΕ 1000 περίπου κατοίκους και σε υψόμετρο πάνω 650 μέτρα, ο Ταξιάρχης είναι το πιο όμορφο ίσως χωριό του Χολομώντα. Πράσινο, άγρια αλλά ταυτόχρονα προσιτή φύση και έλατα. Μια παραγωγή την οποία εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα οι Ταξιαρχιώτες φροντίζοντας το δάσος και την αναγέννησή του.
Σε κάθε ένα δέντρο που κόβεται στα φυτώρια του Χολοµώντα αντιστοιχούν περισσότερα από 20 που μεγαλώνουν για να κοπούν κι αυτά όταν έρθει η ώρα. Για κάθε δέντρο που κόβεται ένα νέο φυτεύεται στη θέση του. Τα νεαρά δέντρα φυτεύονται σε ηλικία 3-4 ετών και απαιτούνται 12 χρόνια για να φτάσουν σε ύψος το 1.80 εκ. και να διατεθούν προς πώληση. Το δασαρχείο άλλωστε επιβλέπει όλη τη διαδικασία, αδειοδοτεί και τοποθετεί σήµανση στο κάθε έλατο µε µολυβδοσφραγίδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ταξιάρχης τροφοδοτεί με έλατα το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς στη βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Η παραγωγή του ξεχωρίζει και τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα κοσμούν κεντρικές πλατείες πόλεων και χωριών ανά τη χώρα μας. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προμηθεύονται σχεδόν κάθε χρόνο το δέντρο του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου από τον Ταξιάρχη. Το κόστος της παραγωγής και της διακίνησης των ελάτων είναι υψηλό για τους παραγωγούς. Μόνο το ενοίκιο του χώρου σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα φτάνει τις 2000 ευρώ για καμιά δεκαριά ημέρες. Οι τιμές των δέντρων ξεκινούν από 30 ευρώ το μέτρο, αλλά διακαιώνουν τους καταναλωτές με την ομορφιά και τη φυσική ζωντάνια τους.
Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close