Το Oruc Reis συνεχίζει τον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που το ενδιαφέρον της Αθήνας στρέφεται στη διπλωματική σκακιέρα με επίκεντρο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τις δύο επόμενες ημέρες .
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το πλοίο έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Σύμφωνα με το στίγμα που κατά καιρούς δίνει (διότι για μεγάλα διαστήματα ο πομπός είναι κλειστός) το Oruc Reis κινείται προς το παρόν σε μια ζώνη 30 – 50 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά. Υπενθυμίζεται ότι αν ακολουθήσει πλήρως την τελευταία Navtex, θα φτάσει στα 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για σοβαρότατη κλιμάκωση. Συγκεκριμένα, είπε:
«Ήδη μιλάμε για μια σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Αρα, μιλάμε ήδη για μια σοβαρότατη κλιμάκωση.»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες με βασικά θέματα το Brexit, την κλιματική κρίση και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής. Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει στείλει ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου, στους Ευρωπαίους ηγέτες, την Παρασκευή «μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας». Προφανώς στα «άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής εντάσσεται και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις

Πάντως ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι ορατές σε σύντομο διάστημα. Γερμανικές κυβερνητικές πηγές είπαν στη Deutsche Welle:
«Το Βερολίνο δεν αναμένει αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Τον Δεκέμβριο οι όποιες αποφάσεις. Εξάλλου όπως είπε δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής στις Βρυξέλλες επίσημα θέμα επιβολής κυρώσεων στο αυριανό συμβούλιο»

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα ακολουθηθεί η ατζέντα στην οποία είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, αναφέρει η Eλληνική Yπηρεσία της Deutsche Welle, ότι οι όποιες αποφάσεις αφορούν την Άγκυρα, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Δεν νομίζω», δήλωσε η ίδια πηγή, «ότι δύο εβδομάδες αργότερα θα έχουν αλλάξει όλα πλήρως».
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, θέμα κυρώσεων δεν έχουν θέσει άλλωστε επίσημα μέχρι στιγμής ούτε η Αθήνα και ούτε η Λευκωσία.
Την Τρίτη πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στην Αθήνα παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ότι θα ζητήσει από τη Σύνοδο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Η ίδια γερμανική πηγή κατέστησε σαφές, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη ενός διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
«Είναι όμως ξεκάθαρο, ότι μια από τις προϋποθέσεις για αυτό το διάλογο είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις», υπογράμμισε.
Η ίδια πηγή καταδίκασε της πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ωστόσο σχολίασε ότι δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Άγκυρα συμπεριφέρεται κατά αυτό τον τρόπο. Οπωσδήποτε οι τουρκικές ενέργειες «κάθε άλλο παρά προωθούν το διάλογο» της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπλήρωσε.
Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση είχε καλέσει την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είπε ακόμα ότι το πακέτο το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για τη δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία.

Η θέση της κυβέρνησης

Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Στέλιος Πέτσας είπε:
«Ο καταληκτικός ορίζοντας που είχε δώσει η Ε.Ε. για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Όμως έκτοτε έχουμε μια συμπεριφορά της Τουρκίας που δείχνει ότι δεν έχει συνέπεια και συνέχεια η αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει πριν την 1η Οκτωβρίου. Επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών χθες και από άλλες χώρες.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Μιλάει ξεκάθαρα το προηγούμενο Κείμενο των Συμπερασμάτων για τα δύο άρθρα της Συνθήκης, το 29 και το 215, που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις. Πώς αυτές εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες.»
Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με άλλα ζητήματα εκτός ατζέντας, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λευκορωσία, ηυπόθεση Ναβάλνι, προβλέπεται να συζητηθούν στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαρροή της γερμανική κυβέρνησης σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται:
«Επίσημες πηγές της Καγκελαρίας διαρρέουν ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο κ Πέτσας δηλώνει ότι κατατέθηκε. Περιμένουμε επισήμως από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα. Λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.»
Αύριο, Πέμπτη, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: cnn.gr