Η NASA εργάζεται από κοινού με την Nokia προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο 4G στην Σελήνη, στα πλαίσια ενός πρότζεκτ δημιουργίας μιας διαστημικής βάσης με κόστος σχεδιασμού 370 εκατ. δολαρίων.
Τα χρήματα έχουν διανεμηθεί από την NASA σε πάνω από δώδεκα εταιρείες, ώστε μέχρι το 2028 ο σταθμός να διαθέτει εγκαταστάσεις παροχής ενέργειας, κρυογονικής κατάψυξης, εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν την ασφαλέστερη προσσελήνωση και φυσικά…4G.
Το δίκτυο 4G, μάλιστα, θα κατασκευαστεί με την προοπτική αναβάθμισης σε 5G, όπως συμβαίνει και με τα δίκτυα στη Γη.
Το δίκτυο αναμένεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα στο φεγγάρι απ’ ό,τι στη Γη, καθώς η απουσία κτηρίων, βλάστησης και τηλεοπτικών δικτύων σημαίνει ελάχιστες ή και καθόλου παρεμβολές στην μετάδοση του σήματος.
Ο σχεδιασμός του δικτύου θα λαμβάνει υπόψη ειδικές παραμέτρους όπως οι ακραίες θερμοκρασίες και η ακτινοβολία στην Σελήνη, ενώ θα παραμένει λειτουργικό και κατά την εκτόξευση πυραύλων από και προς την Σελήνη, οι οποίοι βέβαια προκαλούν κραδασμούς στην επιφάνειά της.
Όσον αφορά το πώς θα αξιοποιηθεί το δίκτυο 4G από τους αστροναύτες, οι βασικές του χρήσεις φαίνεται πως θα είναι η μετάδοση δεδομένων και ο έλεγχος των ρομποτικών οχημάτων εξερεύνησης.
Δυνατή θα καταστεί επίσης η πλοήγηση στην επιφάνεια της Σελήνης σε πραγματικό χρόνο (δηλαδή, κάτι σαν αυτό που κάνουμε στη Γη με υπηρεσίες όπως οι Χάρτες της Google).
Τέλος, το δίκτυο θα επιτρέπει στους αστροναύτες την αποστολή βίντεο υψηλής ανάλυσης προς τη Γη.
Η NASA φαίνεται βέβαιη πως το δίκτυο 4G θα αποδειχθεί πολύ ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σε σχέση με το τωρινό δίκτυο ραδιοεπικοινωνίας που βρίσκεται εγκαταστημένο στην Σελήνη.
ΠΗΓΗ: CNN