Από την 1η Δεκεμβρίου τα έσοδα των νεκροταφείων, η διοίκηση, μαζί με τους υπαλλήλους, περνούν και επίσημα στα χέρια της Εκκλησίας, σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 48 του υπουργείου Εσωτερικών.
Αποκλειστικό ρεπορτάζ
Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους δημάρχους καθώς αλλάζει ένα καθεστώς δεκαετιών αλλά και στους περίπου 120 εργαζόμενους στους ναούς των κοιμητηρίων της χώρας οι οποίοι αν και εκτελούν χρέη νεωκόρων και ψαλτών λογίζονται δημοτικοί υπάλληλοι και πληρώνονται από τους οικείους ΟΤΑ.
Η τύχη των εργαζομένων στους ναούς των κοιμητηρίων, κάποιοι εκ των οποίων προσλήφθηκαν ως ψάλτες μέσα από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με την περίφημη προκήρυξη 3Κ που αφορούσε κυρίως εργαζόμενους στην καθαριότητα… έχει προβληματίσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας για το θέμα στην kedenews ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Βασίλης Πολυμερόπουλος τόνισε ότι επίκειται συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο οι υπάλληλοι αυτοί να έχουν δικαίωμα επιλογής. Δηλαδή αν θα θέλουν να μείνουν στους ναούς αλλά θα πληρώνονται από τις οικείες Μητροπόλεις ή θα πάνε στους δήμους τους αλλά με άλλες ειδικότητες. Σήμερα στην Αττική υπάρχουν έξι τέτοιοι δημοτικοί υπάλληλοι ψάλτες και νεωκόροι, οι τρεις είναι στο Α’ Κοιμητήριο Αθήνας και οι υπόλοιποι στον Βύρωνα.
Τι ορίζει η νέα διάταξη
Μετά την κόντρα μεταξύ νεκροταφείων και δήμων αποφασίστηκε πλέον και επίσημα πως διοίκηση αλλά και διαχείριση των εσόδων των κοιμητηρίων θα περάσει από την 1η Δεκεμβρίου στα χέρια της Εκκλησίας, ενώ θα απαγορεύεται ρητά η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τις τελετές στους ναούς, από τους δήμους.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγάλο οικονομικά πλήγμα για τους δήμους καθώς ενδεικτικά ο Δήμος Αθηνών θα χάνει ετήσια έσοδα 670.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης περίπου 500-600.000 ευρώ. Παράλληλα, δημιουργείται και ένα κλίμα αβεβαιότητας για πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στα κοιμητήρια.
Ανησυχούν οι εργαζόμενοι των κοιμητηρίων
«Εάν αναλάβει η εκκλησία την διαχείριση της διοίκησης άρα και τον υπαλλήλων που απασχολούνται στα κοιμητήρια τότε θα πληρωνόμαστε από το παγκάρι. Μπορεί το παγκάρι να καλύπτει όλες τις ασφαλιστικές και οικονομικές μας αποδοχές;» Αναφέρει η κ. Βάσω στην kedenews, νεωκόρη του 1ου Νεκροταφείου Αθηνών που ζει στιγμές αγωνίας.
«Είμαι 55 ετών και με 20 χρόνια εργασίας δεν θα μπορώ να βγω στη σύνταξη. Αυτό για εμάς είναι καταστροφικό, διότι χάνουμε την ιδιότητα μας ως υπάλληλοι με αποτελέσματα να δημιουργείται μια αβεβαιότητα. Το βασικό πρόβλημα σε αυτό είναι πως δεν μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε. Απλά μεταφερόμαστε αυτοδικαίως και αυτό θεωρώ ότι είναι το μελανό σημείο της υπόθεσης. Εμείς το μάθαμε τελευταία στιγμή και δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε με κάποιο τρόπο. Αν το ξέραμε τρεις μήνες πριν θα είχαμε αναλάβει δράσεις.»
«Το μόνο που μπορώ να περιμένω τώρα είναι η θετική ανταπόκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για την αίτηση μετάταξης μου σε άλλη ιδιότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να σωθούμε.
Πολύ φοβάμαι πως εμείς είμαστε η αρχή ενός κακού. Θεωρώ πως έπεται και συνέχεια.»
Την ίδια ανησυχία εξέφρασαν στην kedenews και δύο ψάλτες του κοιμητηρίου κ. Γιώργος και Θωμάς. Ο κ. Γιώργος ετών 55 αναφέρει «Είμαι στην υπηρεσία 11 μίση μήνες και διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ. Δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα. Μπορεί να αλλάξουμε μέχρι και δήμο υπηρεσίας ή να χάσουμε την θέση μας.»
Από την άλλη πλευρά ο κ. Θωμάς, ετών 59, μόλις 2 χρόνια μακριά από την σύνταξη εκφράζει την ανησυχία του: «Βρίσκομαι σε μεγάλη αγωνία. Κανείς δεν μας έχει πει τίποτα. Θα μετατεθούμε; Τι θα γίνει; Θα πάνε χαμένοι οι κόποι μας; Εγώ όταν ξεκίνησα εδώ ήμουν παιδάκι και τώρα πλέον έχω φτάσει τόσο κοντά στην σύνταξη γεμάτος αβεβαιότητα.»
Πηγή: kedenews.gr