«Παγώνει» για ένα έτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2020 από ελεύθερο επάγγελμα, ενοίκια, μερίσματα, αγροτική δραστηριότητα. Το όφελος για τους φορολογούμενους θα φανεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2021. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση θα φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021, στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου, καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείτε από τις μηνιαίες αποδοχές.
Ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που αποκτούν εισοδήματα και από άλλη πηγή, π.χ. από ενοίκια, θα έχουν φορολογικό όφελος το 2021. Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους καθώς αυτή θα υπολογιστεί μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από τον μισθό ή τη σύνταξη και όχι για το εισόδημα από τα ακίνητα που θα αποκτηθεί φέτος. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το τμήμα του εισοδήματός του που αφορά τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.
Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς την Εφορία. Οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας και δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις που έχασαν αλλά και να «σπάσουν» τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις θα ενεργοποιηθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί και η δόση του τρέχοντος μήνα από όσους έχασαν τις ρυθμίσεις (100 ή 120 δόσεις) στις οποίες είχαν ενταχθεί.
Πηγή: newsit.gr