Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας  “ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες διασποράς αυτές τις δύο εβδομάδες. Ας κρατήσουμε, ει δυνατόν, την κίνηση του ιού σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται. Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει. Η Ελβετία είχε 28% θετικότητα. Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα στις 6.000-7.000. Η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. Σταδιακά τσιμπάει. Ήταν 3% πριν από 10-15 μέρες, μέρα με την ημέρα ανεβαίνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε χρόνο ακόμα. Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες 2-3 μέρες. Θα κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε”.
“Τώρα, εδώ που είμαστε, αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, είναι να χτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας. Η διαφορά των τέλειων μέτρων με αυτά που έχουμε τώρα είναι πολύ μικρή. Χρειάζεται ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ποια είναι η δική του συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία” δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ. “Η λογική θα πάρουμε και άλλα μέτρα δεν θα πιάσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε αυτά τα μέτρα. Αν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τα κρατήσουν, δεν έχει νόημα. Αν κάνω επικοινωνιακή πολιτική θα σας αποκλείσω το lockdown, αν σας μιλήσω ως επιστήμονας δεν αποκλείεται προφανώς, αν στην Ελλάδα έχουμε 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε κάνουμε περισσότερα τεστ γι’αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα, δεν είναι αυτό επιχείρημα” τόνισε.
Ερωτηθείς αν τα 5.000 κρούσματα είναι εφικτό να υπάρξουν στην Ελλάδα απάντησε “βεβαίως, αυτή είναι η πορεία και άλλων κρατών. Η πανδημία είναι σε μια έξαρση, ίσως να το πω και εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα το ελέγξουν κάπως. Το ερώτημα είναι θα το ελέγξουν με την έννοια της σταθεροποίησης ή με την έννοια της μείωσης. Γιατί η σταθεροποίηση δεν φτάνει”.
“Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα. Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε αυτό. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες και η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία των χωρών αυτών” σχολίασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που με τα υπολογιστικά του μοντέλα είχε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Όπως είπε, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δυο μήνες.

Πηγή: real.gr