Για πολλούς ταξιδιώτες το ταξίδι ξεκινά τη στιγμή που φτάνουν στο αεροδρόμιο του προορισμού που έχουν επιλέξει. Αυτά τα 10 αεροδρόμια είναι σίγουρο ότι δίνουν την καλύτερη πρώτη εντύπωση για τη χώρα τους σε όποιον έχει την τύχη να τα επισκεφθεί.
Πολλά από αυτά τα αεροδρόμια έχουν μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς μεγάλοι αρχιτέκτονες έκαναν τα «μαγικά» τους, δημιουργώντας νέους χώρους και προσθέτοντας υπηρεσίες από σπα μέχρι δωμάτια για yoga, εξωτερικούς κήπους και πισίνες.
Τα 10 αυτά αεροδρόμια, τα οποία επέλεξαν οι αναγνώστες του Conde Nast Traveler για τα φετινά Readers’ Choice Awards, είναι το «αντίδοτο» στο jet lag.

10. Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (IST)Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (IST)

© Shutterstock
Το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε πέρσι εν μέσω θριαμβολογίας – με βλέψεις μάλιστα να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο μοντέρνος σχεδιασμός των Grimshaw Architects έχει λάβει εύσημα και βραβεία ειδικά για την έμφασή του στην αποτελεσματικότητα και στη βιωσιμότητα.

Με high-tech πινελιές, μεταξύ των οποίων και έναν «στόλο» ρομπότ για την καθοδήγηση των επιβατών και έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 90 πτήσεις την ώρα, το IST είναι σίγουρα από τα αεροδρόμια που θα «ανεβαίνουν» συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

9. Διεθνές Αεροδρόμιο Ζυρίχης (ZRH)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Ζυρίχης (ZRH)
© Shutterstock

Το ZRH είναι το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ελβετίας, ενώ η Ζυρίχη αποτελεί βάση και για την Swiss International, η οποία διαθέτει εννιά lounges στο αεροδρόμιο.
Αν ψάχνετε για μέρος να αγοράσετε καλή σοκολάτα από τα duty free, το ZRH είναι το μέρος για εσάς. Πέρα όμως από τους «σοκολατοφάγους», υπάρχουν πάνω από 80 καταστήματα για να «χαζέψετε» περιμένοντας την πτήση σας.
Οι αναγνώστες του CN Traveler φαίνεται ότι εκτίμησαν επίσης και τη μεγάλη ποικιλία σε εστιατόρια και μπαρ που διαθέτει το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.
Όταν το επιτρέπει ο καιρός, αξίζει και μία βόλτα στα εξωτερικά decks για να παρακολουθήσετε την κίνηση στους αεροπορικούς διαδρόμους.

8. Διεθνές Aεροδρόμιο Τσατραπάτι Σιβαντζί, Βομβάη (BOM)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Aεροδρόμιο Τσατραπάτι Σιβαντζί, Βομβάη
© Shutterstock

Το Τσατραπάτι Σιβαντζί -το αεροδρόμιο με τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ινδία- έχει μετατραπεί από μία παλιά και «υπερφορτωμένη» εγκατάσταση σε ένα διεθνές κέντρο για πολλούς επιβάτες.
Το μοντέρνο τερματικό 2, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore, Owings & Merill έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τον ευρύχωρο και «ανοικτό» σχεδιασμό του.
Εχει πολλές επιλογές για φαγητό και ψώνια, ενώ τα business class lounges του αεροδρομίου διαθέτουν σπα και άλλες πολυτελείς επιλογές.

7. Διεθνές Αεροδρόμιο Χονγκ Κονγκ (HKG)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Χονγκ Κονγκ (HKG)
© Shutterstock

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ συνδέει τους επιβάτες με το κέντρο της πόλης μέσα σε μόνο 24 λεπτά. Είναι ένα από τα κέντρα της περιοχής με υπηρεσίες σε δεκάδες προορισμούς στην κεντρική Κίνα.
Οι επιβάτες φαίνεται ότι εκτιμούν ιδιαιτέρως τα πολλά premium class lounges που υπάρχουν στο αεροδρόμιο αλλά και το ξενοδοχείο Skytrax το οποίο συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στα καλύτερα ξενοδοχεία κοντά σε αεροδρόμια στον κόσμο.

6. Αεροδρόμιο Χανέντα (HND)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Αεροδρόμιο Χανέντα (HND)
© Shutterstock

Για χρόνια το αεροδρόμιο Χανέντα ήταν το βασικό αεροδρόμιο για τις εσωτερικές πτήσεις της Ιαπωνίας, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι «φιλοξενεί» ολοένα και περισσότερες πτήσεις εξωτερικού και αυξάνει τη δημοτικότητα τους με τους ξένους ταξιδιώτες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πολύ απλά: δεν είναι το αεροδρόμιο Ναρίτα, το οποίο απέχει 72 χιλιόμετρα από το κέντρο του Τόκυο και είναι τρομερά ακριβό (το ταξί από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης κοστίζει 200 δολάρια).
Αντιθέτως το Χανέντα απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, καταφέρνοντας έτσι να είναι πρώτη επιλογή για αρκετούς επιβάτες.
Πέρα όμως από την εγγύτητά του στο κέντρο της πόλης τα υψηλά στάνταρ υγιεινής και άνεσης που διαθέτει το αεροδρόμιο, καθώς και οι πολλές επιλογές για φαγητό και ψώνια σίγουρα κερδίζουν πολλούς επιβάτες.

5. Διεθνές Αεροδρόμιο Sangster (MBJ)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Sangster (MBJ)
© Shutterstock

Για όσους ταξιδεύουν στη Τζαμάικα ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει το ταξίδι τους είναι να αποφύγουν τις χαοτικές συνδέσεις και να πετάξουν απευθείας στο MBJ.
Ως μία πιο ήρεμη εναλλακτική στο αεροδρόμιο San Juan έχει κερδίσει πολλούς επιβάτες όχι μόνο για τις καθαρές και αποτελεσματικές εγκαταστάσεις του, αλλά και για το πρόγραμμα «Club Mobay» VIP lounge το οποίο «παρακάμπτει» όλες τις τυπικότητες των αεροδρομίων, εξασφαλίζοντας την καλύτερη εμπειρία για τους επιβάτες.

4. Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι (DXB)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι
© Shutterstock

Ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, το DXB έχει και ένα από τα μεγαλύτερα duty-free εμπορικά κέντρα.
Βάση για την Emirates, είναι από τα διαχρονικά αγαπημένα των αναγνωστών του CN Traveler, αλλά και για πολλές αεροπορικές εταιρείες που το βαθμολογούν υψηλά σε σταθερή βάση.
Οι κήποι και οι λίμνες που κοσμούν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι σίγουρα θα κάνουν τη διαμονή σας ήρεμη.

3. Διεθνές Αεροδρόμιο Ιντσεόν (ICN)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Ιντσεόν
© Shutterstock

Το κύριο αεροδρόμιο της Σεούλ άνοιξε τις πόρτες του πριν από 20 χρόνια στη πόλη της Ιντσεόν και από τότε δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται. Ως μέρος του σχεδίου του αεροδρομίου να αυξήσει την επιβατική πληρότητα στα 100 εκατομμύρια ετησίως, το αεροδρόμιο εγκαινίασε ένα δεύτερο τερματικό το 2018.
Κυρίως εξυπηρετεί πτήσεις των δύο μεγάλων κορεατικών αεροπορικών εταιρειών, Korean και Asiana. Εχει κερδίσει πολλούς επιβάτες για τα VIP lounges και τις εκπληκτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και κλειστό παγοδρόμιο.
Απέχει 48 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και το με το υπεργρήγορο τρένο της πόλης μπορείτε να μεταβείτε στο κέντρο της Σεούλ σε 43 λεπτά.

2. Διεθνές Αεροδρόμιο Ντόχα (DOH)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Διεθνές Αεροδρόμιο Ντόχα (DOH)
© Shutterstock

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ντόχα είναι μεγάλος σύνδεσμος για την Qatar Airlines και πολλές φορές θυμίζει περισσότερο ξενοδοχείο παρά αεροδρόμιο.
Διαθέτει τρομερές εγκαταστάσεις όπως γυμναστήρια, γήπεδα σκουός και εσωτερικές πισίνες, ενώ διαθέτει οκτώ premium lounges και πολλούς χώρους για παιδιά.

1. Αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης (SIN)

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης (SIN)
© Shutterstock

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Τσανγκί είναι πάλι στην κορυφή της λίστας. Η Singapore Airlines έχει δημιουργήσει έναν πραγματικό παράδεισο για τους επιβάτες της περιοχής.
Το Τσανγκί είναι από τα λίγα αεροδρόμια που αποτελούν από μόνα τους τουριστικό προορισμό. Με εσωτερικούς καταρράκτες, κήπους, ανοικτά decks και πολλά εστιατόρια ο χρόνος στο Τσανγκί περνάει πολύ γρήγορα.
Πέρα όμως από τις «βασικές παροχές» στο Τσανγκί υπάρχει εσωτερική πισίνα, αλλά και 24ωρος δωρεάν κινηματογράφος.
Πηγή: travelestate.gr
με πληροφορίες από Conde Nast Traveler