Μια νέα μελέτη στο DNA του σκύλου έδειξε ότι ο «καλύτερος μας φίλος» από το ζωικό βασίλειο, ενδέχεται να είναι επίσης και ο παλαιότερος.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η εξημέρωση των σκύλων μπορεί να εντοπιστεί έως και 11.000 χρόνια πριν, στο τέλος της ύστερης Εποχής των Παγετώνων. Αυτό καταδεικνύει ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν πριν από οποιοδήποτε άλλο γνωστό είδος πάνω στη Γη.

Εκείνη την περίοδο οι σκύλοι ήταν ευρέως διαδεδομένοι στο βόρειο ημισφαίριο και είχαν ήδη διαχωριστεί σε τέσσερα διαφορετικά είδη.

Παρά την εξάπλωση των ευρωπαϊκών σκύλων κατά την αποικιακή εποχή, ίχνη αυτών των αρχαίων ιθαγενών φυλών υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία.

Η συγκεκριμένη έρευνα συμπληρώνει μερικά από τα κενά στην ιστορία της φυσικής εξέλιξης τους.

Δείχνει ότι η σημερινή ποικιλομορφία των σκύλων έχει μία μακρά εξελικτική πορεία στη διάρκεια μιας εποχής, κατά τη διάρκεια της οποίας  οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες.

Σκύλος: ο αρχαιότερος φίλος του ανθρώπου
Η εξημέρωση των σκύλων μπορεί να εντοπιστεί έως και 11.000 χρόνια πριν. © Shutterstock

«Τα σκυλιά είναι πραγματικά μοναδικά. Αν το σκεφτείτε, είναι πολύ περίεργο το ότι όταν όλοι οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί συλλέκτες, εξημέρωσαν κάτι που ήταν πραγματικά ένα άγριο σαρκοφάγο – οι λύκοι προκαλούν ακόμη φόβο σε πολλά μέρη του πλανήτη», τόνισε στο BBC ο Δρ Πόντους Σκόγκλουντ, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της ομάδας του εργαστηρίου Αρχαίας Γονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Crick του Λονδίνου.

«Το ερώτημα είναι γιατί το έκαναν οι άνθρωποι; Πως έγινε αυτό; Αυτό μας ενδιαφέρει τελικά», πρόσθεσε.

Η αρχαιογενετική ανάλυση, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον κόσμο, με επικεφαλής τον Άντερς Μπέργκστρομ του Εργαστηρίου Αρχαίας Γονιδιωματικής του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», αποκαλύπτει μία πολύπλοκη γενετική κληρονομιά και σχέση των σκύλων με τους ανθρώπους.

Συγκρίνοντας τα αρχαία γονιδιώματα με εκείνα των σύγχρονων σκύλων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι σκύλοι φαίνεται να μοιράζονται μία κοινή κληρονομιά, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον η εξημέρωσή τους έγινε μόνο από έναν πληθυσμό αρχαίων λύκων.

Επίσης, η έρευνα αποτυπώνει ότι υπήρξε περιορισμένη μεταφορά γονιδίων από τους λύκους προς τους σκύλους μετά την εξημέρωση των τελευταίων, αλλά αντίθετα σημαντική ροή γονιδίων από τους σκύλους προς τους λύκους.

Η ακριβής χρονολογία και ο γεωγραφικός προσδιορισμός της εξημέρωσης των πρώτων σκύλων παραμένουν άγνωστα ή αντικείμενο επιστημονικής αντιπαράθεσης.

Αγνωστο παραμένει επίσης το πώς ακριβώς συνέβη αυτή η επέκταση των σκύλων (αυτόνομα ή με τη βοήθεια των ανθρώπων που μετανάστευαν).

Πάντως, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι σκύλοι είχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιουργήσει μία στενή σχέση με τους ανθρώπους, συχνά ακολουθώντας παράλληλη εξέλιξη, ακόμη και στο DNA τους (π.χ. παρόμοιες προσαρμογές ανθρώπων και σκύλων στην ικανότητα μεταβολισμού του οργανισμού τους).

Σκύλος: ο αρχαιότερος φίλος του ανθρώπου
Οι σκύλοι έχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιουργήσει μία στενή σχέση με τους ανθρώπους. © Shutterstock
Αφότου εμφανίστηκαν διαφορετικές ράτσες – έως και 10.000 χρόνια πριν – υπήρξαν συχνά επιμιξίες των σκύλων σε πολλά μέρη της Ευρασίας.

Η γενετική ανάλυση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί σκύλοι της Ευρώπης έχουν αρχική καταγωγή από την παλαιολιθική Μέση Ανατολή και οι άλλοι μισοί από τη Σιβηρία. Όταν οι πρώτοι γεωργοί άρχισαν τις μαζικές μετακινήσεις τους προς τη Δύση, συχνά -αλλά όχι πάντα- έφεραν μαζί και τους σκύλους τους.

Πηγή: travelestate.gr