Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε σε ορθόδοξη εκκλησία στην Λυών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστος πυροβόλησε τον ιερέα της εκκλησίας στην οδό St-Lazare, ενώ το ανυποψίαστο θύμα του κλείδωνε τον ναό. Ο ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή και αναζητείται από την αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 4μμ τοπική ώρα (5μμ ώρα Ελλάδας). Ο ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής δέχθηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή του είναι κρίσιμη.    Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το επεισόδιο είναι ακόμα σε εξέλιξη στην περιοχή Place Jean-Mace. Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτια τους καθώς ο δράστης είναι ασύλληπτος και θεωρείται επικίνδυνος.

Σύμφωνα με τον εφημέριο της γαλλόφωνης ορθόδοξης εκκλησίας, Αντουάν Καλό, το θύμα είναι 45 ετών και έχει δύο παιδιά. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πρόσθεσε η ελληνορθόδοξη κοινότητα δεν είχε δεχθεί απειλές ως τώρα.

Μπαράζ επιθέσεων  

Την Πέμπτη η Γαλλία είχε γίνει «θέατρο» δύο ακόμα επιθέσεων με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Η πρώτη επίθεση είχε σημειωθεί στη Νίκαια. Ο 21χρονος δράστης είχε φτάσει με το τρένο, έχοντας στην κατοχή του ένα έγγραφο ταυτότητας που είχε εκδοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας.

Ο εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ είπε ότι ο ύποπτος γεννήθηκε στην Τυνησία το 1999 και έφτασε στο Μπάρι της Ιταλίας στις 9 Οκτωβρίου. Οι κάμερες παρακολούθησης του σιδηροδρομικού σταθμού κατέγραψαν τον ένοπλο να αλλάζει ρούχα μετά την άφιξή του.   Από εκεί έφτασε με τα πόδια στη βασιλική της Νοτρ Νταμ, που απέχει περίπου 400 μέτρα, όπου εξαπέλυσε την επίθεση σκοτώνοντας με μαχαίρι δύο από τα θύματά του – έναν 55χρονο που εργαζόταν στην εκκλησία και μία 60χρονη γυναίκα. Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα, πέθανε λίγο αργότερα σε ένα γειτονικό μπαρ όπου κατέφυγε ζητώντας βοήθεια. Και αυτή η γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι.

Τέσσερις αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και πυροβόλησαν τον 21χρονο όταν εκείνος κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Λίγο αργότερα, ένας άλλος ένοπλος με μαχαίρι είχε εξαπολύσει επίθεση με μαχαίρι στην Αβινιόν φωνάζοντας Αλλάχου Άκμπαρ και πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς. Την ίδια ημέρα, ένας ένοπλος είχε επιτεθεί σε φρουρό του γαλλικού προξενείου στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: www.lifo.gr