Στην καταβολή νέου γύρου αναδρομικών σε 5 κατηγορίες δικαιούχων (αφορά περίπου 260.000 συνταξιούχους και 173.000 κληρονόμους) θα προχωρήσει ο ΕΦΚΑ το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ξεχωρίζουν η αύξηση των κύριων συντάξεων και η καταβολή των αναδρομικών 15 μηνών για 190.000 ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που θα γίνει τον επόμενο μήνα με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού.
Ακόμη, τα αναδρομικά σε συνταξιούχους που εργάζονται, τα αναδρομικά σε όσους έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη, τα αναδρομικά σε κληρονόμους συνταξιούχων και τα αναδρομικά σε όσους έλαβαν ποσά μικρότερα από αυτά που έπρεπε.

Την ίδια ώρα, αίτηση θεραπείας των χαμηλοσυνταξιούχων, την οποία πρέπει να καταθέσουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Επισημαίνεται ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές θα λάβουν αυτά τα οποία θα τους καταβληθούν, που θα αφορούν περικοπές κύριας σύνταξης, και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ό,τι δεν τους καταβληθεί, που αφορά περικοπές του κρίσιμου 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ.

Υπάρχει βέβαια και κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα λάβει τίποτα τώρα (χαμηλοσυνταξιούχοι), οι οποίοι προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά.

Τονίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θέτει φραγμό στη δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, για τους δε συνταξιούχους Δημοσίου ο φραγμός τίθεται για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020.

Πηγή: cnn.gr