Εικόνες από την κηδεία Μητροπολίτη που ήταν αντίθετος στην χρήση μάσκας και πέθανε από κορωνοϊό

  Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους στο Μαυροβούνιο, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, για να θρηνήσουν το θάνατο του κορυφαίου επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιου.

  Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου στην Ποντγκόριτσα ήταν ασφυκτικά γεμάτος, τόσο μέσα όσο και έξω, από πλήθος κληρικών και πιστών, οι οποίοι είπαν το ύστατο χαίρε στον Αμφιλόχιο. Η σορός του ιεράρχη μεταφέρθηκε σε ανοιχτό φέρετρο για την κηδεία της Κυριακής. Χιλιάδες πιστοί πέρασαν από το φέρετρο για να ασπαστούν τη σορό του μητροπολίτη, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία αν σκεφτεί κανείς πως ο νεκρός ιεράρχης πέθανε από οξεία πνευμονία που προκλήθηκε από την έκθεσή του στον Covid-19.

  Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν πλήθος κόσμου να μην τηρεί τις αποστάσεις, ενώ ελάχιστοι φορούσαν μάσκα.

  Έκπληξη προκαλούν και τα στιγμιότυπα που δείχνουν πιστούς να φιλάνε τον νεκρό Μητροπολίτη. Σύμφωνα με έρευνες, ο κορωνοϊός παραμένει για αρκετές ώρες στα νεκρά σώματα και για αυτό οι κηδείες όσων «έφυγαν» από την ασθένεια γίνονται σε πολλές χώρες σε στενό κύκλο και με μέτρα ασφαλείας.

  Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, πλαισιωμένος από πλειάδα Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

  Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, μετά από μία μάχη τριών εβδομάδων που έδωσε με τον κορωνοϊό. Ο ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρέθηκε θετικός στον ιό στις 7 Οκτωβρίου. Η υγεία του βελτιώθηκε τις επόμενες ημέρες, προσωρινά, και τεστ στις 20 Οκτωβρίου τον έφερε να έχει απαλλαγεί απ’ τον κορωνοϊό, όμως η κατάσταση του χειροτέρεψε στις 29 Οκτωβρίου. Πέθανε μία μέρα αργότερα εξαιτίας επιπλοκών λόγω COVID-19.

  Η επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής εξήγησε πως η επιδείνωση της υγείας του οφείλεται στην πνευμονία που πέρασε λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν λόγω του COVID-19.

  H Nevenka Pavlicic, επικεφαλής του νοσοκομείου του Μαυροβουνίου, όπου ο Αμφιλοχίος πέθανε την Παρασκευή, προέτρεψε τις αρχές να απαγορεύσουν την κηδεία με ανοιχτό φέρετρο, χαρακτηρίζοντάς τη ως «φωλιά της νόσου». Οι γιατροί είχαν ζητήσει επίσης να κλείσει το φέρετρο.

   

  Πηγή: mikropragmata.lifo.gr