Τουρίστες που αγαπούν την περιπέτεια – και διαθέτουν ένα αρκετά μεγάλο μπάτζετ – θα έχουν από το επόμενο έτος για πρώτη φορά την ευκαιρία να εξερευνήσουν το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου, τον Τιτανικό.

Μέχρι σήμερα, οι «επισκέψεις» στο ναυάγιο αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο μερικών εκατοντάδων επιστημόνων και ερευνητών, οι οποίοι χρειάστηκε να εξετάσουν το ναυάγιο από κοντά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και το Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Τιτανικός», το 1997.

Τώρα, η ταξιδιωτική εταιρεία OceanGate Expenditions σχεδιάζει να μεταφέρει επισκέπτες στον Τιτανικό – 3.862 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας – μέσω του ιδιωτικού υποβρυχίου χωρητικότητας πέντε ατόμων που ανήκει στον πρόεδρο της εταιρείας, Στόκτον Ρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εννέα συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος σε κάθε οκταήμερη εξόρμηση, αναχωρώντας από τη Νέα Γη του Καναδά και φτάνοντας στη θέση όπου βρίσκεται το ναυάγιο, περίπου 600 χιλιόμετρα ανατολικά του νησιού.

Το ταξίδι, το οποίο θα κοστίζει 125.000 δολάρια, περιλαμβάνει έξι έως οκτώ ώρες υποβρύχιας περιήγησης γύρω από το ναυάγιο, με τρεις επισκέπτες ανά επίσκεψη.

Οι επιβάτες θα αναλάβουν τον ρόλο «επιστημόνων-πολιτών» κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, αφού αναμένεται να βοηθήσουν σε μια τεχνική έρευνα για το ναυάγιο και τα συντρίμμια του, τα οποία εκτείνονται σε μια έκταση 25 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.

Οι επίδοξοι επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μια αναλυτική αίτηση, στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα βίντεο συνέντευξης, πριν ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται για την «αποστολή».

Μέχρι στιγμής, 36 άτομα έχουν – σύμφωνα με τον Ρας – κάνει κράτηση για τις πρώτες έξι αποστολές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Μαϊου και Σεπτεμβρίου του 2021.

Εάν οι καταδύσεις πραγματοποιηθούν, θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που βλέπουν το ναυάγιο εδώ και 15 χρόνια.

«Η αποστολή Titanic Survey είναι το αποκορύφωμα ενός οράματος να δοθεί σε περισσότερους ανθρώπους ένα “παράθυρο” για τα βάθυ των ωκεανών μας και πρόσβαση στο ιστορικό ναυάγιο του Τιτανικού», λέει ο Ρας, ο οποίος τονίζει ότι θα υπάρχουν περίπου 300 θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων και καρχαριών που ζουν σε πιο βαθιά ύδατα, τα οποία θα μπορούν επίσης να θαυμάσουν από το υποβρύχιο.

Ο Ρας ελπίζει ότι ο άφθονος χρόνος που θα έχει η ομάδα για να περιηγηθεί στον χώρο που βρίσκεται το ναυάγιο, θα της επιτρέψει να εντοπίσει πράγματα που ίσως δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν όσοι βρέθηκαν εκεί στο παρελθόν.

Οσον αφορά στο τι θα πρέπει να περιμένουν όσοι συμμετάσχουν στο ταξίδι, προσθέτει: «Όλα τα κόκαλα έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν μπότες, παπούτσια και ρούχα που δείχνουν που βρίσκονταν ατοί οι άνθρωποι πριν από 100 χρόνια και αυτό είναι πολύ ζοφερό».

Ο Ρας θέλει επίσης να επισημάνει τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους τουρισμού. «Η υποστήριξη των ειδικών της αποστολής είναι ζωτικής σημασίας για την πολυετή προσπάθεια εξερεύνησης, έρευνας και ψηφιακής προστασίας», αναφέρει. «Οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να υπηρετήσουν σε ενεργούς εκστρατευτικούς ρόλους μαζί με ωκεανογραφικούς επιστήμονες, αρχαιολογικούς ερευνητές και βετεράνους αποστολών στον Τιτανικό κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων.

«Εάν μπορέσουμε να δείξουμε ότι γίνεται να βγάλετε κέρδος με το να μεταφέρετε ανθρώπους και να κάνετε κάτι καλό ταυτόχρονα, τότε μπορούμε να κάνουμε χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν το ίδιο πράγμα».

Ο Στόκτον ελπίζει ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι «η τρίτη και η τυχερή». Δυο φορές στο παρελθόν, η εταιρεία απέτυχε να ολοκληρώσει την αποστολή στον τιτανικό – μια φορά το 2018, εξαιτίας μιας καταιγίδας που επηρέασε το ηλεκτρικό σύστημα του υποβρυχίου και μια το 2019, λόγω προβλημάτων με έναν προμηθευτή.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, το ταξίδι στον Τιτανικό θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Ο Τιτανικός κατέχει μια οδυνηρή θέση στη παγκόσμια ιστορία. Αναχώρησε για το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης το 1912, μεταφέροντας περίπου 2.200 άτομα. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912, μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο.

Πηγή: travelestate.gr
με πληροφορίες από Telegraph