Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, απόψε το βράδυ, δήλωσε ότι αναμένει πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής. Στην ομιλία του, κατά την οποία προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, ο πρώην αντιπρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως είναι σαφές ότι εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε. «Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική». Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι, μολονότι ήταν υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, θα κυβερνήσει «ως Αμερικανός πρόεδρος», τόσο για αυτούς που τον ψήφισαν, όσο και για εκείνους που δεν τον ψήφισαν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, κατέθεσε αγωγή για την αναστολή της καταμέτρησης στην Πολιτεία-κλειδί της Πενσυλβάνιας, όπου προηγείται του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας. “Τα μάτια της χώρας είναι στραμμένα στην Πενσυλβάνια αλλά η Πενσυλβάνια μετρά τις επιστολικές ψήφους μακριά από τα βλέμματα και αυτό πρέπει να σταματήσει”, έγραψε ο Μπιλ Στέπιεν σε ανακοίνωση. “Αναλαμβάνουμε νομική δράση για την αναστολή της καταμέτρησης, εν αναμονή μεγαλύτερης διαφάνειας”, πρόσθεσε.

 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κερδίζει την Πολιτεία του Μίσιγκαν, εξασφαλίζοντας 16 εκλέκτορες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%.

 

Αν λοιπόν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα που διατηρεί στη Νεβάδα και «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι γνωστό σύντομα καθώς, αν και η καταμέτρηση στο Ουισκόνσιν είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, η διαδικασία σε Νεβάδα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, έχει προς το παρόν σταματήσει.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί ξύπνησαν σήμερα χωρίς να ξέρουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους έπειτα από μια ψηφοφορία με συμμετοχή ρεκόρ και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε επτά πολιτείες-κλειδιά, κάτι που δεν εμπόδισε τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι νίκησε τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι’ αλληλογραφίας. Το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες.

«Αν όλα συνεχισθούν μ’ αυτό τον ρυθμό, θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα μέσα στις δύο επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα το πρωί στο CNN ο Αλ Σμιτ, υπεύθυνος της πόλης της Φιλαδέλφειας, μεγάλης δεξαμενής δημοκρατικών ψήφων στην πολιτεία κλειδί της Πενσιλβάνια.

Οι δύο υποψήφιοι έκαναν σύντομες ομιλίες στη διάρκεια της νύκτας. Γύρω στις 02:20 το πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε από τον Λευκό Οίκο μια συγκεχυμένη δήλωση, στην οποία απείλησε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση, υπονοώντας ότι θα το κάνει στις πολιτείες όπου ο ίδιος προηγείται στα μερικά αποτελέσματα.

«Ειλικρινά, κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «νοθεία» χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. «Θα προσφύγουμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέλουμε να σταματήσουν όλες οι ψηφοφορίες».

Το στρατόπεδο του Μπάιντεν κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο».

«Είναι μια εσκεμμένη απόπειρα να στερηθούν οι αμερικανοί πολίτες τα δημοκρατικά δικαιώματά τους», αντέδρασε ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού υποψηφίου, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη «να δώσει μάχη» στη δικαιοσύνη, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το επιχείρημα αυτό δεν έχει καμία βάση, καμία», σχολίασε ο ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και κυβερνήτης, ο οποίος είχε δώσει συμβουλές στον Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός ο τελευταίος προετοιμαζόταν για τα προεδρικά ντιμπέιτ.

Ο Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, δήλωσε πως ο ίδιος είναι «αισιόδοξος» και πως βρίσκεται καθ’ οδόν για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν υπομονή.

Το φάσμα των ημερών αβεβαιότητας και των δικαστικών μαχών στοιχειώνει πλέον την πρώτη παγκόσμια δύναμη, η οποία έχει ήδη κλονισθεί από εκτεταμένες κρίσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μερικών πολιτειών.

Πρόκειται για ένα σενάριο πιο πολύπλοκο απ’ αυτό το 2000, όταν η εκλογή εξαρτιόταν μόνο από τη Φλόριντα. Τελικά τότε είχε παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο πάνω από έναν μήνα μετά την ψηφοφορία για να βάλει τέλος στις διαδικασίες επαανακαταμέτρησης των ψήφων και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.

Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κι αυτός στη διάθεσή του σενάρια που του επιτρέπουν να αποσπάσει τη νίκη. Μερικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι νίκησε στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αν και η καταμέτρηση εκεί δεν έχει ακόμη τελειώσει. Φαίνεται πως έχει καλές προοπτικές και στη Νεβάδα.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει πλέον να κερδίσει τουλάχιστον δύο ή τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες του βιομηχανικού βορρά (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) και της ανατολής (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα). Πριν από τέσσερα χρόνια, όλες αυτές τις πολιτείες τις είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο.

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση. Οι ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.

Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο υπόλοιπος κόσμος δεν έγινε σοφότερος, με εκατομμύρια ψήφους να μένουν να καταμετρηθούν, τη μάχη να θεωρείται αμφίρροπη και τον κίνδυνο να υπάρξουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες αβεβαιότητας να αυξάνεται.

Η πρόωρη δήλωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε επικριτικά σχόλια από κάποιους Αμερικανούς πολιτικούς σχολιαστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προειδοποίησαν για καταπάτηση πάγιων άγραφων δημοκρατικών κανόνων.

Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών κρατούσαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά των εκλογών.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Ας περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει προφανώς σημαντική αβεβαιότητα. Είναι πιο αμφίρροπο απ’ ό,τι, νομίζω, ανέμεναν πολλοί».

Αλλά ενώ ο Ράαμπ και άλλοι συνέστησαν προσοχή, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε τη διαφορά, συγχαίροντας τον Τραμπ και το ρεμπουμπλικανικό κόμμα μέσω Twitter. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους @realDonaldTrump (Ντόναλντ Τραμπ) @Mike_Pence (Μάικ Πενς) για #4ακόμαχρόνια», δήλωσε ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένας από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, που είναι ένθερμος σύμμαχος του Τραμπ. «Συγχαρητήρια @GOP (ρεπουμπλικανικό κόμμα) για ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις ΗΠΑ», έγραψε ο ηγέτης της Σλοβενίας, που είναι η πατρίδα της πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ.

Στο Twitter, τα hashtags #Trump, #Biden and #USElections2020 κυκλοφορούν από τη Ρωσία έως το Πακιστάν, τη Μαλαισία έως την Κένυα και σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο κρίσιμο θεωρεί η κάθε περιοχή του κόσμου το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στη Ρωσία, την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο βουλευτής Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ, φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο και εγγονός του υπουργού Εξωτερικών του Στάλιν, συμβούλευσε τους Ρώσους να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ποπ κορν για να παρακολουθήσουν το σόου που προβλέπει πως θα εκτυλιχθεί, λέγοντας ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μοιραία διχασμένη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η χειρότερη έκβαση για την Αμερική» έγραψε ο Νικόνοφ, που χαιρέτισε τη νίκη του Τραμπ του 2016, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Όποιος κι αν κερδίσει τις νομικές μάχες, οι μισοί από τους Αμερικανούς δεν θα τον θεωρούν τον νόμιμο πρόεδρο. Ας προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες ποπ κορν».

‘ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ’

Στην Αυστραλία, πολύς κόσμος παρακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πίνοντας μπύρα σε ένα αμερικανικού τύπου μπαρ στο Σίδνεϊ.

«Οι ειδήσεις είναι τόσο καλύτερες όταν εμπλέκεται ο Τραμπ» δήλωσε ο Γκλεν Ρόμπερτς, φορώντας ένα κόκκινο καπελάκι του μπέιζμπολ με το σύνθημα ‘Ας Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη και Πάλι’. «Ποτέ δεν ξέρεις τι είπε, είναι τόσο καλό. Νομίζω ότι θα είναι τόσο λιγότερο ενδιαφέρον εάν χάσει ο Τραμπ».

Άλλοι έσπευσαν να τονίζουν τις συνέπειες από τις αμερικανικές εκλογές σε όλο τον κόσμο. «Νομίζω ότι μας επηρεάζει όλους, αυτό που θα συμβεί εκεί έχει πραγματικά σημασία τα επόμενα τέσσερα χρόνια εδώ», δήλωσε ο Λουκ Χάινριχ, κάτοικος του Σίδνεϊ.

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελεί από τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, προειδοποίησε για την ανάγκη να αναβάλει κανείς την κριτική του για τα αποτελέσματα έως ότου έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Καθώς φέτος υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας της Covid-19, η τελική καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να πάρει μέρες. Ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Κένεθ Ροθ, δήλωσε ότι οι πρόωρες δηλώσεις νίκης είναι επικίνδυνες. «Οι απολυταρχικοί ηγέτες μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένοι για την υπονόμευση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ χαιρετίζοντας μια πρόωρη δήλωση νίκης», είπε.

Η Κίνα, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βυθιστεί στο κατώτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες υπό την ηγεσία του Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας και ότι το Πεκίνο «δεν έχει καμία θέση σε αυτό».

Οι χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, έσπευσαν να χλευάσουν την αποτυχία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος να προσφέρει ένα γρήγορο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. «Είτε κερδίσει είτε χάσει, η τελική του αποστολή είναι να καταστρέψει την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας», έγραψε σήμερα χρήστης της κινεζικής πλατφόρμας Weibo που μοιάζει με το Twitter. «Ας αφήσουμε τον Τραμπ να επανεκλεγεί και να οδηγήσει τις ΗΠΑ στον κατήφορο», έγραψε άλλος χρήστης.

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή σημειώθηκε έπειτα από πρόβλεψη για ανατροπή υπέρ του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με την Edison Research, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,3% των ψήφων, έναντι 49% που εξασφαλίζει ο Τραμπ.

Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρίτερα αυτή ανερχόταν σε 29%. Σύμφωνα παράλληλα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η πιθανότητα να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέρχεται τώρα σε 63%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Smarkets, η πιθανότητα να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος ανέρχεται τώρα σε 41%, με το ποσοστό αυτό να έχει σημειώσει τεράστια πτώση από το 80% που ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες που έχει ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές ανέρχονται σε 60%.

Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπάιντεν είχαν μειωθεί σε λιγότερες από το ένα τρίτο κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετατρέπονται στο μεγαλύτερο γεγονός όλων των εποχών για τα στοιχήματα, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, με έναν παίκτη να ποντάρει τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν. Αν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

Το σασπένς γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καλά κρατεί, την ώρα που εξακολουθούν να αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα από κάποιες πολιτείες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Μέχρι στιγμής ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται ελαφρά του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε αριθμό μεγάλο εκλεκτόρων.

Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

Οι πολιτείες που έχουν ήδη κριθεί

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 238 μεγάλους εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες:

Αριζόνα (11)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέιν (3 στους 4)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Μινεσότα (10)

Νεμπράσκα (1)

Νιού Χάμσαϊρ (4)

Νιού Τζέρζι (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νέο Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 μεγάλους εκλέκτορες στις εξής πολιτείες:

Τέξας (38)

Φλόριντα (29)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μοντάνα (3)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαιόμινγκ (3)

Οι πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη

Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις φετινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες περισσότερα από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν εκ των προτέρων, λίγο περισσότερες από μια χούφτα πολιτείες δεν είχαν ακόμη καταμετρήσει όλα τα ψηφοδέλτια.

Με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών να μην έχει ακόμη κριθεί και τον Τραμπ από την μια πλευρά να ανακηρύσσει τη νίκη του και να δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος χωρίς να παραθέτει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο “νοθεία”, και τον Μπάιντεν από την άλλη να δηλώνει ότι βρίσκεται “σε καλό δρόμο” και να συνιστά “υπομονή” ωσότου καταμετρηθούν “όλες οι ψήφοι”, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτειών αναμένονται με μεγάλη αγωνία.

Οι πολιτείες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι οι εξής:

Πενσιλβάνια (20)

Μίσιγκαν (16)

Τζόρτζια (16)

Βόρεια Καρολίνα (15)

Ουισκόνσιν (10)

Νεβάδα (6)

Μέιν (1)

Οι πέντε πρώτες ανήκουν στην κατηγορία των πολιτειών που θεωρούνται σημαντικές για το αποτέλεσμα των εκλογών, με το Ουισκόνσιν να αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία καθώς οι δύο υποψήφιοι ερχόντουσαν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις στην πολιτεία αυτή πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα η Νεβάδα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να ανακηρύξει νικητή, ενώ στο Μέιν δεν έχει κριθεί ακόμη ένας μεγάλος εκλέκτορας.

Επανακαταμέτρηση ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Γουισκόνσιν, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το αποτέλεσμα 

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Γουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, στο Γουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,4%, έναντι 48,8% του Τραμπ. Δεδομένου ότι η διαφορά τους είναι μικρότερη της 1 μονάδας, ο απερχόμενος πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Γουισκόνσιν σκοπεύουν να ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας, αφού προηγουμένως κάνουν τριπλή επαλήθευση.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, Reuters, AFP