Σε ό,τι αφορά στο πότε θα έρθουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα, ο κ. Γώγος τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την αδειοδότηση. «Γενάρη – Φλεβάρη ελπίζουμε να έρθουν οι πρώτες δόσεις, ωστόσο ας περιμένουμε λίγο ακόμη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. «Ελπίζουμε να υπάρχει επάρκεια δόσεων και προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί» επεσήμανε.

Πάντως, υποστήριξε ότι μέχρι να επιτύχουμε την ανοσία, η μάσκα και τα μέτρα προφύλαξης θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα. «Για την καραντίνα νομίζω πως θα το αποφύγουμε».

Στο εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το εμβόλιο, όπως είπε, «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις που έχουν μεταξύ τους διαφορά 3 εβδομάδες». Το εμβόλιο «έχει δοκιμαστεί σε 43.458 εθελοντές σε έξι χώρες, χωρίς θέματα ασφάλειας».

«Όπως καταλαβαίνουμε τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Όλα τα φάρμακα έχουν μια μακροχρόνια διαδικασία επαλήθευσης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Η δυσκολία με τα εμβόλια είναι ότι χρειάζονται μεγάλο αριθμό υγειών οι οποίοι πρέπει να εκτεθούν σταδιακά στον ιό ή στο αίτιο. Αυτή είναι η δυσκολία που χρειάζεται πολύ χρόνο. Η Phizer είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον πλανήτη. Είχε τους πόρους να ξεκινήσει μεγάλες μελέτες, ώστε να έχει αρκετά σύντομα τα αποτελέσματα» ανέφερε ο ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο Mega.

«Δεν το περιμένω πολύ σύντομα. Δεν εκκρεμεί μόνο η άδεια. Ακόμα δεν είναι νόμιμο το εμβόλιο, δεν υπάρχει επί της ουσίας. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Ακόμα δεν έχει αρχίσει ούτε η παραγωγή του. Δεν υπάρχει ούτε το εργοστάσιο που θα το φτιάξει. Δεν θα μπορέσει να υπάρξει μαζική παραγωγή άμεσα» πρόσθεσε. Εκτίμησε δε ότι το εμβόλιο σε ικανές ποσότητες θα είναι διαθέσιμο «γύρω στο καλοκαίρι του 2021».

ΠΗΓΗ: megatv.com